Ко скида кајмак са млека?

Аутор: draganadpetrovic
572 посета

ЧИНИ се да цене прехрамбених производа, трговински ланци и продавнице, мењају свакодневно. Да су издаци за намирнице све већи, говори и податак да су млеко и млечни производи сигурно поскупели од 20, а неки и за 50 одсто. Литар и по млека једва да може да се нађе, када није на снижењу, за 165, а пре пар месеци коштало је око 130 динара. Кисела павлака, од 180 грама била је 53 динара, а сада иде и до 70 динара. И док цене вртоглаво расту, примарни произвођачи су у „мукама“, јер са откупном ценом од тридесетак динара, па до 47, колико добијају они најбољи, једва преживљавају.
– Све личи на катастрофу, јер су откупне цене млека никакве – испричао нам је фармер из Војводине. – Нас литар млека, да га произведемо, кошта више од 65 динара. А, најбољим фармерима тренутно дају 46 или 47 динара за литар. Мали једва да добију тридесетак динара. Цене се у малопродаји подижу да би сви покрили своје трошкове, као да их ми немамо. Уз то, трговински ланци узимају свој део, који није занемарљив уопште.

Илустрација: Говедари на мукама

Како наш саговорник објашњава, потражња за млеком је велика, тражи се, али нико неће добро да га плати. Премија за први квартал била је 15 динара, али је питање хоће ли бити тако и за други или ће се вратити на 10 динара по литру.
– Касни и регрес за генетско унапређење – рекао нам је сточар из Војводине.
– Свакако, то нам служи само да „запушимо“ једну рупу, а не за развој. Само за преживљавање. Не жели нико ни да се уведе минимална произвођачка цена млека. Немамо повлашћене цене горива као други пољопривредници у ЕУ.

Према речима Ненада Будимовића, секретара Удружења за сточарство у Привредној комори Србије, правог разлога за поскупљење нема, иако се стално наводе енергенти и амбалажа.

– Ко ће са трговцима да изађе на крај – говори Будимовић.

– Уз то, млекаре су чуле да је премија за млеко повећана, па вероватно мисле да фармери добијају довољно. Држава треба да помогне када може, али не и да финансира производњу. То није њен посао. Али, ако кажемо да је литар млека био 80 динара, а сада је скупље од 100, то је више и за 25 одсто. Толико није повећана откупна цена млека. Мада, ни млекаре нису у сјајном положају. Плаћају место на полици, транспорт, акције, а то је роба која не може дуго да стоји. Овде су трговци у најбољем положају, у односу на ова два сектора. Не мислим да екстра профитирају, али не размишљају о производњи и преради.

Илустрација: Држава може да помогне фармерима али не и да финансира производњу млека/ФОТО:Pixabay
ЈОГУРТ

МЛЕКО, воћни јогурт, кисело млеко, павлака, али и бели сиреви нису били превелики „удар“ на кућни буџет. Ових дана, рецимо, сир гауда, који је до недавно коштао 1.000, сада стаје око 1.400 динара за килограм. Млади кајмак је био око 1.200, а сада и 1.600 динара. Јогурт, 1,5 литара, кошта 170 динара.

Извор: https://www.novosti.rs/c/ekonomija/poljoprivreda/1122622/trgovci-skidaju-kajmak-mleka-primarni-proizvodjaci-nezadovoljni-otkupom-potrosaci-cenom-mlecnih-proizvoda

Srodni tekstovi

Оставите коментар