Колико кошта једна кошница, ово су цифре

Аутор: draganadpetrovic
1,K посета

Пчелари у Србији моћи ће од 15. априла до 31. маја да подносе захтеве за остваривање права на подстицаје од 800 динара по кошници Управи за аграрна плаћања на адресу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Право на подстицаје може да оствари правно лице, предузетник и физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, које испуњава услове прописане законом, за најмање 20, а највише 1.000 кошница пчела.

“То у пракси значи да сви пчелари који имају мање од 20 обележених и регистрованих кошница пчела не испуњавају услов за остваривање права на подстицај по кошници пчела, док они који имају преко 1.000 кошница и подносе захтев за остваривање права на овај подстицај, неће по аутоматизму бити одбијени због прекорачења прописаног броја кошница, већ ће им се признати подстицаји за 1.000 кошница пчела”, наводи се у позиву Управе за аграрна плаћања.

Подсећамо, Захтеве за подстицаје пчелари могу поднети препорученом поштом на адресу Булевар краља Александра 84, 11050 Београд, на прописаном обрасцу захтева који је саставни део Правилника о начину остваривања права на подстицаје у сточарству по кошници пчела.

Такође, пчелари ће и ове године моћи да поднесу захтеве електронским путем. Приступ порталу за подношење електронског захтева биће омогућен са званичне интернет презентације Управе за аграрна плаћања https://uap.gov.rs.

Они који имају регистрован електронски потпис цео процес ће обавити уношењем тражених података у апликацију (подаци о подносиоцу захтева, број пољопривредног газдинства, HID број и број пчелињих стајалишта) и електронским подношењем захтева. Током самог процеса електронског потписивања имаће детаљна упутства која ће их водити кроз процес.

Колика су неопходна улагања за започињање производње меда у Србији по садашњим тржишним ценама и колики је наспрам тога приход и принос пчелара за Бизнис.рс објашњава председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуб Живадиновић.

“У зависности од сезоне, годишња производња меда у Србији је од 4.000 до 12.000 тона. Само у нашем савезу принос је прошле године износио 4.139 тона. Претходне две године биле су катастрофалне за пчеларе, како због лоших климатских услова, тако и због високих цена проузрокованих пандемијом и украјинском кризом. Прошле године три четвртине пчелара имало је минус на вагама јер су због лоше године морали да купују огромне количине хране за дохрану пчела. Због непредвиђених околности може се рећи да реално годишњи приходи по кошници иду од минус 50, па до плус 70 евра”, наводи наш саговорник.

Према његовим речима, управо је несташица један од фактора који диктира рекордну цену, која је већ сада у откупу око седам евра по килограму за багремов мед.Када је реч о неопходним улагањима за неког ко креће од нуле, Живадиновић објашњава да је СПОС урадио калкулацију по тренутним тржишним ценама и да је за једну кошницу која је спремна да доноси пун принос меда неопходно 453 евра.

Што се тиче тржишне цене када пчелар жели да прода такво пчелиње друштво, односно да га понуди тржишту, ту ствари стоје нешто другачије.

“Кошница није нова, матица није млада, у плодишту није само мед већ има и шећерне дохране, те пчелиње друштво у горе наведеном стању достиже цену на тржишту од 100 до 270 евра, зависно од дела године и прецизније сагледаног стања”, објашњава наш саговорник.

Од кошнице до тегле

Према прецизној калкулацији колико пчелара кошта све од опреме до формирања једног пчелињег друштва, са нешто залиха хране и са празним изграђеним медиштима, неопходна је:

Ово су тачне цифре:
-Кошница: 55-70 евра (Алберт-Жнидершичеве кошнице су скупље за 35 евра од наведених цена)

-Заштита кошнице: 4 евра

-Несклопљен рам за кошницу: 0,3-0,4 евра

-Склопљен и ожичен рам за кошницу: 0,6 евра

-Сатна основа: 0,13 евра по квадратном дециметру

-1,2 кг пчела: 30 евра

-Матица: 13 евра

-Изграђен LR рам са 2,5 кг меда: 24 евра

-Изграђен LR рам празан: 2 евра

-100 грама прополиса: 10 евра

-4 килограма пчела без матице (колико најмање чини једно друштво у врху сезоне): 100 евра

Извор: https://biznis.rs/vesti/srbija/za-jednu-kosnicu-i-pun-prinos-meda-neophodno-ulaganje-od-453-evra/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар