Срећа коза на имању породице Едер у месту Пајлштајн

Аутор: Gdjakovic
93 посета

Причу Јиргена и Викторије Едер обележава дубока љубав према козарству. Иако је Викторија „градска девојка“, управо током пољопривредне праксе у месту Ајген-Шлегл открила је страст према козама. У том тренутку, већ су постојали разрађени планови за адаптацију старе шталe за краве у савремену, аутоматизовану шталу са слободним смештајем. Али заједничка љубав према козарству све је изменила. У кратком, али интензивном процесу планирања, у сарадњи са фирмом Schauer Agrotronic, реализована је модерна штала за млечне козе са ротационом каруселом за мужу.

Уговор са млекаром Schlierbacher као темељ производње козјег млека

Иако је изградња нове шталe за козе коштала знатно мање него првобитно планирана штала за краве, било је јасно да се у овај посао не може ући без сигурног уговора о откупу млека. „Уз прелазак са крава на козе, прешли смо и на органску производњу, што је био логичан корак, али и услов за сарадњу са млекаром у Шлиербаху“, објаснила је Викторија Едер.

Управљање приплодом и младим јарићима – кључ за континуирану производњу „зимског млека“

„Пре изградње штале, мора се донети одлука како ће се управљати узгојем и подмлатком,“ каже Викторија. Њихов избор је пао на систем узгоја са мајкама, што значи да јарићи остају уз мајке и сисају најмање 8 до 10 недеља. Порођаји се углавном одвијају без интервенције, али су под сталним надзором. Ако затреба, пружа се ветеринарска помоћ.

Да би се постигла добра млечност, није неопходно да све козе ојагње сваке године. За време сезоне јагњења количина млека се смањује, али се тиме добија предност у могућности испоруке млека и зими, што доноси додатну зараду. Младе козе обично доносе два јарића, старије чак и четири. Они који нису потребни за приплод се продају.

Једноставан концепт: довољно хранилишта и непрекидан приступ основној храни

Козе имају сталан приступ поплочаној површини и контролисаном пашњаку у сезони раста, где пасу свежу траву. У шталама се додају силажа и сено. „Веома је важно имати довољно хранилишта за тако велику групу животиња. Оброке дајемо у мањим количинама, али више пута дневно,“ објашњава Јирген Едер.

„Козе су избирљиве. Оно што не поједу, иде јуницама у стару шталу.“ Сено се складишти изнад штале и доноси се помоћу дизалице. Самлевено зрно се ручно додаје два пута дневно. Висок унос хране је кључан за добру млечност.

Штала са дубоком сламом и четири пута годишње чишћење

Штала је пројектована као објекат са дубоком сламом у свим деловима. Чисти се четири пута годишње уз помоћ трактора. Постељина се додаје одозго, а слама се испушта директно на лежиште преко дизалице. Хранилишта су косо постављена, прилагођена тако да јарићи не могу да пролазе, јер је подије одакле козе једу нижи најмање пола метра од хранилишта.

На супротној страни, постављена су „јарић-отпорна“ хранилишта са покретним и гушће распоређеним шипкама. Неколико четки за чешкање фирме Schauer обезбеђују козама додатни комфор.

Карусел са 36 места за мужу и концентровану храну

„Одлучили смо да уложимо у најбољу доступну технологију. Карусел са 36 места омогућава мужу два пута дневно, сваки пут у трајању од око 40 минута,“ објашњава Викторија. Мужа је углавном њена обавеза, док Јирген води бригу о храни. „Наравно, помажемо једно другом. Овај систем нам је знатно олакшао свакодневни рад.“

Штала је у функцији од 2021. године и све функционише беспрекорно. Млечне козе су интелигентне животиње и захтевају пажњу. Са овим начином узгоја, Викторија и Јирген пронашли су праву формулу за очување травнатих површина. То је и остало захтеван вид сточарства, сличан млечном говедарству, али уз адекватну механизацију, остаје довољно времена и за рутину и за уживање у природи.

О имању „Ziegenglück“ (Срећа коза)

  • Пуна производња, 2 радне јединице

  • Органски сертификати: Bio Austria, Back to the Origin, Naturland

  • Органско козарство: 200–230 коза у лактацији и око 100 јарића

  • Укупно: око 330 коза

  • Генетика: Сане козе

  • Узгој: 100 коза тренутно у приплоду; вишак јарића се продаје

  • Површине: 41 ха травнатих површина, 9 ха ораница

  • Слободан излаз и пашење од пролећа до јесени

  • 12 јуница се узгаја за друге органске фарме до девете недеље пре телења

Извор: https://www.schauer-agrotronic.com/ziegen-schafe/schafstaelle-ziegenstaelle/bio-milchziegenbetrieb-eder

Фото: https://ziegenglueck.at/

Srodni tekstovi