Неколико добрих савета за мужу коза

Аутор: Gdjakovic
618 посета

Важно је да измузиште обезбеди козама природан положај на подијуму, да виме буде добро видљиво и што ближе музачу. На основу искуства и савета стручњака, рибља кост и тунел су најчешће препоручљиви.

Све већи број фарми коза у нашим крајевима и ваше интересовање за савете стручњака, инспирисали су нас да вам дамо неколико корисних савета у вези са мужом коза. Разматраћемо ситуацију у којој произвођач има око двеста коза. Посао муже треба да се обави за сат и по и тај посао ради један човек. У складу са овим потребама постоје различити типови измузишта: измузиште укосо-рибља кост, паралел измузиште, ротационо и тунел измузиште. Сваки од ових система има своје мане и врлине.

Измузиште типа рибља кост
Код оваквог типа измузишта улаз и излаз коза је доста лак, број коза може да варира, систем није скуп, али нема исхране у измузишту. Да бисмо постигли мужу за двеста коза, потребно је да имамо 14 до 16 места, или најбоље ако постоји могућност да их буде 20. Дужина подијума овог типа измузишта треба да буде 25 до 30 цм, ширина 90 до 100 цм по кози а размак јасала, односно удаљеност око 60 цм.

Ради лакшег одржавања хигијене у млекари зидови треба да су глатки, светле боје и од водоотпорног материјала

Паралел измузиште
Овакво измузиште има тачно одређен број места, јер се овде примењују јасле са укљештивачем. Због овог система је отежана манипулација са животињама и спорије кретање коза. Мана је што је неопходан прекид муже ради искључивања и расподеле хране између појединих група, тако да се губи време, а предност овог система је што имамо добру прегледност вимена. Да бисмо постигли мужу двеста коза на сат, потребно је да имамо 30 места у оваквом измузишту. Дужина подијума овог типа измузишта треба да буде 30 до 35 цм, ширина 120 до 130 цм по кози, а размак јасала односно удаљеност око 90 цм.
Ротационо измузиште
Овакав тип измузишта је скуп за набавку али и одржавање. Има добар комфор за рад, одличну прегледност вимена, али је кретање коза споро. Ово измузиште најчешће има 12 места и мање, и за сат времена се не може постићи мужа. Чак и са 24 места одгајивачи треба да буду опрезни.
Тунел измузиште
Овакав тип муже карактерише га доста лак и брз ход коза, нема исхране у измузишту, а време чекања на мужу је веома дуго. Овакав тип муже не може бити коришћен за преко двеста коза. Дужина подијума овог типа измузишта треба да буде 80 цм, ширина 30 до 40 цм по кози.

За који год систем да се одлучите, или који год систем одговара вашим потребама, пре избора добро размислите да ли тај систем пружа козама правилан начин хода, јер значајни нагиби и кретање коза уз честу или наглу промену смера могу изазвати после неког временског периода деформитете зглобова. Да би пролаз или ходник био добар, треба да буде широк један до два и по метра и врата за улазак и излазак у боксеве се прилагођавају ширини ходника. Када је у питању простор, где козе чекају за мужу треба да имамо у виду да он омогућава брз приступ кози на мужу. У овом простору свака коза треба да има 0,25 метара квадратних простора, односно број коза на чекању треба да буде две до три по дужном метру. Најбоље је када су по две козе, јер се тако брзо мењају на платформи за мужу. Свакако треба имати у виду и потискујуће преграде којих имамо два типа: „електрични пас“ у склопу које имамо и сигнал за упозорење животиња, или она са даљинским управљањем која се котрља по земљи.
Канал за мужу треба да је најмање ширине 1,9 метара. Потребна је и ивица да буде висине 5 цм, због клизања животиње. Козе треба да стоје тако, да је виме у висини између лакта и рамена музача.

Важно је да измузиште обезбеди козама природан положај на подијуму, да виме буде добро видљиво и што ближе музачу. На основу искуства и савета стручњака, рибља кост и тунел су најчешће препоручљиви.
Имајући у виду да након употребе измузиште треба опрати, то нам доноси одређене количине отпадних вода. Њихова количина зависи од запрљаности и од коришћених средстава за чишћење.

За квалитетну мужу било би пожељно да се козама обезбеди природно осветљење, преко уграђених прозора а вештачко односно, додатно осветљење се обезбеђује музачу како би добро видео виме коза. Важно је и да млекара буде у близини измузишта. За овакву намену потребан нам је простор, барем 10 метара површине у просторији. Нагиб пода треба да буде 2% са сифоном на површини, ради уклањања воде након прања. Ради лакшег одржавања хигијене у млекари зидови треба да су глатки.

Srodni tekstovi

Оставите коментар