Квалитетна јуница скупља од половног аутомобила!

Аутор: Gdjakovic
488 посета

Ове године на престижној лајковaчкој изложби изложене је преко стотину грла и једна је од највећих изложби приређених ове године. На лепо уређеном простору није било вашара нити пратећих садржаја већ је све посвећено сименталсокој раси и сточарству. Домаћини су били веома заинтересовани за дешавања а било је и гостију из других региона, кажу у шали „мало шијунурамо“. Комисију за оцењивање грла чинили су: Др Влада Пантелић из Института за сточарство у Земуну, др Радивоје Ђурђевић СВЦ Велика Плана и др Радослав Вујић из ПССС Ваљево.

Породица Читаковић се већ дужи низ година бави сточарством односно млечним говедарством. На 40. јубиларној изложби у Лајковцу срели смо Владимира Читаковића иначе ветеринара из Горњег Мратишића који је на изложби крава у Лајковцу дотерао неколико колекција. Породица Читаковић иначе има искључиво говеда сименталске расе. Задовољни су са млечном машћу и протеинима у млеку којих има 3 до 4% . „Када је у питању млечност крава задовољни смо производним особинама наших грла  тако да краве имају млечност од 6.000 до 8.000 литара млека“ каже овај вредни домаћин.

Овај искусни стручњак сматра да су грла  нешто слабије кондиције не само његова већ и сва друга која су изложена на изложби у Лајковцу из простог разлога јер су и прошла година и ова година лоше за припрему кабасте сточне хране а све заправо долази од тога што је ова година била сушна али и претходна. „Сматрам да ће све теже и теже бити организовати овакве изложбе. Ја сам један од организатора ове изложбе у Лајковцу и поред тога што у сточарству има доста проблема због скупе хране један од важних проблема јесте и недостатак радне снаге. За овај посао организације изложбе потребно је много енергије, труда, рада и уложеног времена а све мање је младих људи који би овим да се баве“ сматра Читаковић.

Говоривши и о цени млека Читаковић каже да је цена сада задовољавајућа али да би требало да у наредном периоду буде и већа имајући у виду цене сточне хране. Тренутно он добија 60 динара по литру млека које предаје у млекару Границе и 15 динара које добије као субвенцију Министарства пољопривреде за производњу млека тако да са тим успева да буде рентабилан у производњи млека али има страхове јер размишља шта ће се дешавати у будућности.

Поред проблема недостатка младих Читааковић сматра да је и приватизација ИМЛЕКА-а допринела урушавање позиције сточара и њихов однос према произвођачима у последњих 20 година. „Људи су буквално пуштени низ воду. Није било усклађивање цена на време и онда су зато млади полако одустајали од ове производње“ сматра Владимир Читаковић, искусни сточар и ветеринар из околине Мионице.

 

Читаковић нам је показао своје три краве које изложио на овај 40. јубиларној изложби у Лајковцу и рекао да управо оне у лактацији имају преко 40 литара млека дневно односно преко 8.000 литара у току целе лактације. Неке од њих су већ сада биковске мајке. Он је на изложби био са сином Алексом који ће наставити традицију породице Читаковић у производњи сточарства јер је и сам пре свега заљубљеник у ову пољопривредну делатност.

На изложби смо упознали Милана Милаковића, шампиона овогодишње изложбе сименталске расе у Лајковцу. Он је каже на овој изложби још од 2000 године, а колико је његово стадо крава у добром стању и кондицији говори чињеница да је он ове године шампион Новосадског сајма пољопривреде и овде у Лајковцу. Милаковићи на фарми имају 70 грла стоке и отприлике 70 ха земље обрађују, од чега им је 50 ха у власништву, а 20 ха закупу.  Милан каже да су спремили довољно сточне хране за предстојећи зимски период.

Са  поносом покаује своје јунице, првотелке и краве које дотерао на изложбу али  се осврнуо и на поједине учеснике јер каже да је требало мало више рачуна да поведу о томе како изгледају њихове краве у смислу да их је требало дотерати у добру кондицију да изгледају онако како изгледају његове. Он је неколико дана уложио у припрему својих грла за изложбу  и не чуди што се и овог пута  окитио титулом апсолутног шампиона на изложби у Лајковцу на чему му редакција Агробизнис магазина честита.

„На новосадском сајму пољопривреде такође сам био апсолутни шампион и продао сва грла која сам дотерао на такмичење и то по цени од 3.500 ЕУР за јунице чија је цена тренутно између 2.500 и 3.500 ЕУР“. Дакле ако неко жели да их купи заправо није тако ни јефтино а ни лако бавити се сточарским бизнисом.

„Ја сам на овој изложби довезао да прикажем три колекције и то пет јуница, пет првотелки и пет крава. Када је у питању конкуренција мислим да је ове године значајно јача конкуренције, чак јача него претходних година“. На наше питање за цену млека Милан Милаковић каже да је цена шарена а да је само млеко бело. Није желео да нам открије колико кошта литар млека у откупу и каже да сарађује са млекаром Уб односно ДР МИЛК и да је то пословна тајна али и да је задовољан са ценом која се креће у оквирима између 55 и 65 динара у Мионици. Задовољан је са субвенцијама Министарства пољопривреде које сада у првом  и другом кварталу износе 15 динара и које су исплаћене у целом овом крају али сматра да ће бити проблема уколико не буде таква субвенција и у остала два квартала ове године јер су цене сточне хране на изузетно високом нивоу.

За шампионку у категорији крава стручни жири је изабрао Малену, власника Милована Бабића из Јабучја. Код првотелки је најбоље оцењено грло Зора, произвођача Милене Димитријевић из Горњег Мушића, док је најквалитетнију јуницу извео Миљко Петровић из Табановића, у питању је грло Сенка.

Доминирали су лајковачки и мионички сточари, а очигледно да је све више одличних произвођача са врло квалитетним грлима у Јабучју, највећем селу општине Лајковац. Међу стотинак изведених говеда, по броју грла и пратиља у све три категорије истакле су се породице Јеврић, Милић и Бабић из лајковачког села Јабучје, Милаковић из Мратишића, Грбовић и Вујић из Осеченице (општина Мионица), затим легендарни Видосав Читаковић из Горњег Мушића код Мионице и фармери Ћатић и Блажић из Јабучја.

За колекцију крава награђена је Зорица Милић из Јабучја, најбољу колекцију јуница приказао је Милан Милаковић из Мратишића, док је шампионски пехар за најбољу колекцију првотелки припао Александру Јеврићу из Јабучја, који је проглашен и за најбољег сточара општине Лајковац. Новчане награде у свим категоријама износиле су од 20.000 до 40.000 динара. Симболично су мале пехаре добили најмлађи чланови породица фармера, а поводом јубилеја додељене су плакете заслужним организацијама и појединцима.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар