Канди или погача за пчеле: Рецепти за припрему

Аутор: draganadpetrovic
537 посета

У зависности од локације и умешности пчелара да припреми своја пчелиња друштва за зимовање, количина хране у кошницама је различита. Они који су рачунали на повољне временске прилике и позне уносе, а где се нису десили, установиће недостатак зимнице, што озбиљно угрожава презимљавање.Традиција добре праксе дугогодишњих пчелара нас упућује на то да о зимовању ваља мислити још када се заврти центрифуга после багремове паше. Тада се припрема права зимница, одлажу рамови овог предивног меда богатог чистом енергијом, сварљивог без остатака. Рамови поклопљеног багремовог меда биће благодет и пчелама и њиховом власнику када хране почне да понестаје. Улагањем у кошницу уносимо неопходну храну и сигурност да ће друштво с пролећа кренути у интензиван развој. Међутим, неуки или немарни пчелари, у жељи да остваре значајне приносе,у главној квалитетној паши опљачкају кошнице и тада је нужно зло „канди“–шећерно-медно тесто или погача, како је већ одомаћени назив.

Много је произвођача погача које се могу повољно набавити, како у продавницама пчеларских потрепштина тако и организовано преко друштава пчелара, или на некој од све бројнијих пчеларских манифестација, које почињу с јесени и трају током читаве зиме. За мали број кошница, у скученом стамбеном простору, то и јесте право решење. Они пчелари који имају услова и искуства увек радије реше да погаче направе сами, према некој сопственој рецептури „мале тајне великог мајстора“.

Који су уобичајени, често коришћени рецепти?

Илустрација: О зимовању ваља мислити још када се заврти центрифуга после багремове паше

Шта је потребно за припрему погаче

За справљање погача потребно је набавити шећер у кристалу, лимун и воћно сирће. Само припремање је врло једноставно. У велику посуду стави се пет килограма шећера и литар воде. На тихој ватри се непрекидно меша. Када се маса добро загреје и постане течна, додаје се једна кашика сирћета. Током кувања појавиће се пена и њу треба скидати.

За пробу је потребно направити жичани круг, величине металног новчића, са продужетком за који се држи. Ово највише личи на дечју играчкицу којом се праве мехури од сапунице. Ако се у отвору ствара опна, сируп је готов и треба га уклонити са ватре, преручити у чисту посуду и наставити са мешањем. Сируп се хлади до око 50 степени, односно до температуре када можемо да у њега ставимо прст, а да се не опечемо. Тада се додаје сок од једног лимуна и наставља да меша све док се не оформи фондан. То је бела чврста маса, слична добро кристалисаном меду. Приликом справљања масе битно је да шећер не загори и да остану кристали. Два до три килограма фондана биће добра допуна зимници пчелињег друштва. Пчеле ће погаче трошити зависно од залиха природне хране. Овако припремљене могу се користити до пролећних дана када ће моћи да се интервенише сирупом, а почеће и први свежи уноси.

Ево још једног рецепта за меки канди, уз коришћење меда. Потребно је у два литра меке воде додати 10 килограма шећера и 1,2 килограма меда. Смеса се загрева до температуре од 120 степени уз стално интензивно мешање. Потом се загревање прекида и додаје још пет килограма меда, не прекидајући мешање. Како се маса хлади, она почиње да бели и добија облик меке, ситно кристалисане масе.

Илустрација: Неопходно је пчелама обезбедити довољно хране за зиму

Рецепт са шећером у праху

Уколико постоје услови да се шећер лако самеље, можда је најједноставнији рецепт који се састоји само од шећера у праху и здравствено сигурног меда са сопственог пчелињака, по могућности лабораторијски прегледаног, што важи и за претходни рецепт. Компоненте се мешају у односу један килограм шећера са трећином килограма топлог меда. Маса се рукама меси као хлебно тесто док не добије чврстоћу да може да задржи облик и да се не лепи за прсте.
Погаче, било да се купују или праве, додају се у завареним пластичним врећицама. Пре додавања треба са доње стране исећи отвор у тракама ширине око два центиметра и поставити их тако да прорези буду попреко на правац пружања рамова и улица пчела.

Осим тога, важно је само расећи најлон, без отварања, по читавом ободу. Када се погача дода и легне на сатоноше, пчеле ће је временом олепити прополисом чинећи да тај килограм шећерног теста обезбеђује додатну топлотну стабилност. Међутим, када се погача потроши, треба је заменити, а то значи да се стари најлон мора скинути. То је могуће једино кидањем прополиса уз потресање унутрашњости кошнице и узнемиравање пчела. Ако је фолија претходно исечена, замена постаје лака и неприметна, јер се само уклања горња фолија и на њено место ставља друга погача којој је уклоњена половина фолије.Погаче обавезно треба да буду меке, јер ће од оних тврдих пчеле имати више штете него користи. Разлог је јасан: да би од кристалисане шећерне масе припремиле себи храну коју могу да поједу, морају јој додати доста воде до које у хладним зимским данима не могу да дођу. Сетимо се да је у зрелом меду готово петина вода.

Извор: https://www.agrotv.net/kandi-ili-pogaca-nuzno-zlo-u-ishrani-pcela-tokom-zime/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар