Како функционише успешна фарма млечних грла?

Аутор: draganadpetrovic
386 посета

Газдинства која се баве сточарством у укупној структури пољопривредне производње у Србији чине тек 27 процената. Сточни фонд деценијама има опадајући тренд, а посебно комплексна ситуација је у млечном говедарству.

Свесни чињенице да без сточарства нема ни развоја пољопривреде из ресорног министарства поручују да је један од приоритета подизање сточног фонда.Са фармом од 250 грла од којих је 80 на мужи и са дневном производњом од 2200 литара млека у екстра класи које предају шабачкој млекари, Милосављевићи из сремског села Нови Карловци послују рентабилно.

Кажу, ситуација у млечном говедарству јесте сложена, али уколико произвођач реално сагледа своје могућности, ако не иде путем претераног задуживања и ако жели да напредује, има све услове за одрживу и профитабилну производњу.

Гаранција за бољу будућност је и трећа генерација Милосављевића на овом пољопривредном газдинству четворомесечни Јован и четворогодишњи Душан који већ сада сугестивно поручује:

– Волим краве, идем да их обиђем и бићу сточар – рекао је четворогодишњи Душан Милосављевић.

Илустрација: Милосављевићи из сремског села Нови Карловци послују рентабилно

Како је објаснио Јован Милосављевић као и у сваком послу и овде је профит једина рачуница.

– Основ производње је профит и то је нешто што вас мора водити без обзира којим послом се бавите. Ако људи процене да нема профита немојте се бавити тим послом. Зашто мучити и себе и друге – поручио је Јован Милосављевић.

На питање коју цену постиже у откупу он је рекао да ће сад бити 70 динара по литри плус ПДВ.
– То је нека цена уз све повластице које држава даје од премије до регреса и државне земље то је ситуација у којој ми можемо пословати и зарадити нешто – рекао је он.

Илустрација: Милосављевићи сваког дана испоруче 2200 литара млека шабачкој млекари

Његов син Милош Милосављевић сматра да је ово леп посао, сам си свој газда и у сваком послу треба бити упоран ако желиш резултате.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/srem/kako-funkcionise-uspesna-farma-mlecnih-grla_1421434.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар