Како су пчелари постигли најбољу цену меда?

Аутор: draganadpetrovic
627 посета

Српски пчелари ове године за свој производ добијају вишу цену него пчелари из било које друге земље – 7,1 евро по килограму. Осим што је то у свету највиша цена меда, то је уједно и рекордна цена у откупу код нас.Зоран Крстић из Власотинца 20-ак година живи од пчеларства, а сада је, каже, први пут задовољан откупном ценом меда.
„На велико је цена била 2,2 евра по килограму, то је било 2009. године. Од онда је сваке године расла, али не баш довољно. Тако да сада, тј. од прошле године је 7,1 евро. Сада сам изузетно задовољан“, каже Крстић.

Рекордну откупну цену српски пчелари постигли су пласирањем меда на домаће и страно тржиште без посредника.

„Сада сами пласирамо свој производ, немамо посредника, тј. нема приватне фирме која би тражила профит. Сав профит иде у руке пчелара кроз цену“, истиче Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчелрских организација Србије.

Илустрација: Пчелари избацили посредника у продаји/ ФОТО: Pixabay

Пчелари који су том послу посвећени по 30 или 40 година кажу да би сада тешко опстали да није добре цене.

„На пчелињаку од сто кошница треба минимум 2.000 евра. Кад срачунамо шећер, лекове да би сузбили вароу, гориво, амортизацију“, прича Радиша Стаменковић, пчелар из Кованлука код Мерошине.

Бојан Антић, предс. Удружења пчелара Падина из Мерошине испричао је да имају проблема са количином због климатских промена највећим делом.

„Уложили смо у фабрику за откуп меда, сви пчелари су финансирали фабрику, али се то вратило кроз цену меда“, додаје Антић.

То што произвођачима иде већи део колача него раније не утиче на цену у малопродаји. Њу, кажу, формира кретање на светском тржишту.

Илустрација: Извезе се око 3.000 тона српског меда

„Већина пчелара и трговаца преко 1.200 динара, 1.200 динара па навише. Тако да се очекује ускоро да цене скоче, јер су већ залихе при крају. Разлог је тај“, указује Милош Здравковић, пчелар из Ниша.

Савез окупља око 8.000 пчелара који, зависно од године, произведу између четири и 10 хиљада тона меда. Од тога извезе се до 3.000 тона.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4754722/srbija-med-cena-71-evro-kilogram-otkup-posrednici.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар