Како смањити трошкове у сточарству?

Аутор: draganadpetrovic
958 посета

У средишту пажње је добро избалансиран оброк као главни носилац трошкова.“Свињари и живинари који су у овом тренутку најугроженији високом ценом концентроване хране, најчешће је не производе сами и то они који се баве репродуктивним стадима“ рекла је стручњакиња новосадске Пољопривредне стручне службе Александра Јоцић.Она каже да постоји простор за смањење трошкова код свих: код малих и великих преживара, код непреживара, а да се уради рационална производња оброка.

„Овчари и говедари морају да праве анализу (раде се на неколико места тј. државних и приватних лабораторија) својих оброка јер ће тако знати са чиме располажу изјавила је саговорница. Дакле, морате урадити све расположиве анализе својих трошкова да би дошли до рационалног оброка да би вам стадо остало у производњи“.

Илустрација: Не води се довољно рачуна о условима узгоја стоке

Ми не водимо довољно рачуна о условима у којима се гаји стока, додаје она. Већ деценијама се код говедара неадеквно држи стока, јер немамо начине да натерамо одгајивача да то промени.

Трендови у говедарској производњи се мењају што је добро. Људи су почели да се окрећу товном говедарству јер је оно профитабилно, углавном је то авердинангус црни и црвени и херефорд. Идеално би било да имате своју производњу хране, животиње, све до финалног производа (млека).

Греши се у производњи, припреми и у пласирању хране животињама, када је уштеда у питању а тамо где су највећи издаци (сточна храна) се може и највише уштедети.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/racionalnim-obrokom-do-smanjenja-troskova-u-stocarstvu-(audio)_1283721.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар