Како се изборити са микотоксинима?

Аутор: draganadpetrovic
269 посета

Светска производња стоке у великој мери зависи и страхује од утицаја микотоксина који су велика претња по здравље и перформансе крава, свиња и живине. Ми вам доносимо истраживање колико и на који начин су микотосини лоши за краве музаре, и како превазићи овај проблем који је посебно изражен у сушним годинама каква је управо текућа. Намеће се питање колико су они да ли сви представљају ризик исто за краве музаре?

Вероватно не, сматра Dr. Swamy Haladi који је „Селков“ глобални менаџер програма за управљање ризиком од микотоксина, али постоје они микротоксини који имају јак негативан утицај. Овај стручњак пореклом из Индије који данас живи у Канади објавио је чланак у часопису ”Храна и адитиви”. Штавише, он је развио практичне смернице за сузбијање микотоксина код различитих врста хране, односно токсина.

Зашто се сматра да млечне краве могу подлећи тежим обољењима од микотоксина?

Треба најпре да покушамо да разумемо да краве музаре могу ефикасно да се носе са микотоксинима због њихове микробне активности бурага. Иако микроби бурага могу смањити токсичност, због неких микотоксина, они не могу елиминисати проблем у потпуности. Нису сви микотоксини једнако деградирани у бурагу. Савремене високомлечне краве се хране по рецептурама са високим садржајем скроба које заправо компромитује капацитет детоксикације

бурага. За неке микотоксине, као што је зеараленон (ЗЕН),деградација у бурагу заправо може повећати токсичност.Међу микотоксинима није потпуно инактивиран у бурагу се преноси само афлатоксин (АФ) Б1у млеко као АФМ1 у нивоима који стварају значајну бригу о здрављу.Истраживање је то показало да краве генетски одабране за високу производњу млека могу такође да излуче више нивое АФМ1 у млеко.Глобална млечна индустрија такође мора да буде свесна тога међу свим производним животињама, млечне краве су подложне лошем утицају већег броја микотоксина.

Како је то могуће?

Ако имамо у виду исхрану живине и свиња,она се углавном састоји од житарица као што су пшеница и кукуруз, а извори протеина су сојина сачма и рецимо сунцокретово брашно. Шта је са млечним кравама?Додатно, исхрана крава садрже и силажу, сенажу, зелену траву и многе друге неконвенционалне састојке.Такав сложени оброк резултира вишеструким изазовима када су у питању микотоксини код млечних крава.

Шта још може учинити млечне краве подложнијим на микотоксине?

Од раније је познато да су краве музаре изложене ниским нивоима вишеструких микотоксина на дужи период.Акутна токсичност због микотоксина као што су ергот токсини и Т-2 токсин се јавља ређе, али хронична токсичност због релативно мање токсичности микотоксина као што су ДОН,фумонизини и силагемикотоксини су у порасту. Хронични вишеструки микотоксичност је упоредива са раком јер је веома тешко дијагностиковати проблем у раним фазама.

Илустрација: Млечне краве су подложне лошем утицају већег броја микотоксина

Шта су такозвани микотоксини „силаже“?

Многа нова имена за класификацију микотоксина се користе у последње време. Микотоксини „великих 6“ се односе на шест главних микотоксина који се анализирају углавном у фабрикама сточне хране и лабораторијама користећи брзе тестове.Овде се сврставају афлатоксини (АФ), охратоксин А (ОТА), Т-2 токсинин, ДОН, зеараленон (ЗЕН) и фумонизини (ФБ),а мере се као „маркерни микотоксини” и њихово присуство указује на потенцијално присуство других чак 30 до 40 микотоксина.Ови микотоксини заједно са ергот токсинима у укупном мешовитом оброку могу да изазивају здравствене проблеме када су присутни у оброку у високој концентрацији. Сви ови микотоксини су углавном настали у фази пре жетве.

Шта су онда „силажни“ микотоксини?

“Силажни микотоксини” су они који су претежно настали током процеса ферментације силаже. Добро урађена силажа ће имати мању појаву микотоксина ако обезбедимо анаеробно(без кисеоника) стање неће дозвољавају буђи да прерасту и производе микотоксине.Више од 80 микро-аеробних врста гљивица може да расте у силажама које производе различите микотоксине. Penicillium rokueforti, Aspergillus fumigatus и Bisspchlamus су главне плесни у силажама.

Шта су „настајући“ и „маскирани“ микотоксини?

У новије време се много позива на „настајуће“ и „маскиране“микотоксине и ове микотоксини додају додатну токсичност редовном оброку.„Настајући“ микотоксини су на пример ениатини и фузаринска киселина који могу имати и антимикробних ефеката у бурагу и то може бити један од разлога смањене функције бурага а могу и изазвати смањен капацитет разградње микотоксина бурага.Неки микотоксини попут коњугата ДОН, ЗЕН и Т-2 токсин се тешко откривају у храни када се примењују рутинске методе екстракције. Ови такозвани „маскирани“ микотоксини остају активни и често се ослобађају ензимским и/или микробном активношћу у дигестивном тракту.

Илустрација: Силажни микотоксини најчешће настају током процеса ферментације силаже

Како се манифестује микотоксикоза код млечних крава?

Сами и у комбинацији,микотоксини могу угрожавају здравље млечних крава,функцију бурага,унос хране,принос млека,квалитет млека,хромост и репродуктивне способности.Многи примери коришћења плесниве силаже су показали инциденције повећаног броја соматских ћелија у млеко,несварене хране,ламинитис, маститис и др.Репродуктивни проблеми који се дешавају као последица дејства микотоксина се крећу од тога да имамо повећан број инсеминација по зачећу (већи број покушаја) до задржавања плаценте или чак абортуса. Пријављени су многи случајеви неуспеха вакцинације код крава које имају контаминацију вишеструким микотоксинима.

Како се могу дијагностиковати проблеми са микотоксинима?

Главни изазов управљања ризиком од микотоксина лежи у дијагнози проблема и способности успостављања узрочнопоследичне везе.Симптоми микотоксина код млечних крава могу бити збуњујући јер су слични оним које изазају патогени,или недостатак исхрани,али и проблеми везани за управљање еструсом.Иако анализа микотоксина хране има своје проблеме,јер се могу дешавати узорковања са грешком,то је најчешће коришћена дијагностика у фабрикама сточне хране и већим фармама млека. Као део свог управљања ризиком од микотоксина програм под називом Селко користи Мицомастер+ систем да где проверавате сировине,сточну храну и млеко за „Великих 6“ микотоксини и АФМ1. Одабрани узорци хране могу такође се анализира на више микотоксина.На основу концентрације микотоксина,и сазнањем како они утичу на краве можемо се борити уз употребу праве дозе лека за ублажавања утицаја микотоксина.

Да ли је стратегија везивања микотоксина довољно добра?

Стратегије ублажавања утиваја микотоксина код млечних крава показују важност вишеструког деловања.Тај посао заправо почиње од оптималног гајења усева,обухвата жетву и складиштење сировина и на крају менаџмент оброка.Иновације у примени органске киселине (Selko Filak range) омогућавају боље складиштење сировог материјала у силосима,што доводи до квалитетне силаже. Постоје препарати који директно или преко концентрата могу ефикасно смањити ризик од дејства микотоксина на здравље животиња и човека, одржавањем нивоа АФМ1 унутар дозвољене границе.Како се микотоксини разликују по својој структури,научна истраживања су показала да сви микотоксини не могу бити везани везивом за микотоксине.Зато млинови и фарме треба такође ово имају у виду приликом припреме хране.

Илустрација: Неопходна је строга контрола хране посебно за млечне каве

Како управљати афлатоксином М1 код музних крава?

Управљање млеком АФМ1 треба да се заснива на HACCP приступу. То значи да се морају пратити све критичне контролне тачке уласка АФБ1 у млечну храну.Мора се посветити одговарајућа пажња и треба уложити напоре да се спречи такав улазак. Редовно одржавање млинова за сточну храну и управљање хигијеном ће помоћи у контроли нивоа АФМ1 у млеку.Америчка управа за храну и лекове (ФДА) је поставила горњу границу од 0,5ппб АФМ1 у једном литру млека док је за Европску унију поставила ову границу до 0,05ппб (десет пута строжије од ФДА).У зависности од земље, фабрике сточне хране или млекара фарме у, ове прописе треба поштовати како за млеко које се користи за домаћу потрошњу тако и за извоз.Захтеви АФМ1 у увозу пре тога треба темељно проучити ове земље планирање извоза млека и млечних производа.Постоји много случајева одбијања млека на улазној луци због виших од предвиђених Концентрације АФМ1 у млеку.На нивоу животиња, на срећу,постоје ефикасни стратегије везивања АФБ1 у цревима чиме пре њеног уласка у крвоток.За разлику од перцепције, млечне краве могу да подлегну до негативних ефеката ниског нивоа вишеструког микотоксини који потичу из широког спектра сировог матеаријала у ТМР. Негативни ефекти се могу манифестовати на њихово здравље, производњу млека,репродуктивни капацитет и квалитет млека.Многи органи и системи органа су угрожени микотоксинима у млечним производима краве.Штавише,везивање микотоксина сам приступ није довољан за ефикасно управљање микотоксинима. о узима комбинацију везива микотоксина са састојцима способним да подрже црева,имуни систем и антиоксиданс систем за заштиту високопруктивних крава музара. Методе ублажавања микотоксина треба да се заснивају на специфичностима сточне хране и фарми.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар