Како препознати да је време за тељење крава и могуће компликације

Аутор: draganadpetrovic
347 посета

Узгој крава најзаступљенији је вид сточарства у Србији, а сваки говедар ће вам рећи да је период стеоности и телења краве један од најзахтевнијих периода у угоју.Неопходно је искуство и добра припремљеност узгајивача који ће да препозна када се приближава време телења. Време трајања гравидности код крава може да варира у зависности од расе, пола телета, старости краве, али и исхране крава током гравидитета. У просеку стеоност сименталске расе, која је и најзаступљенија код нас, траје 285 дана односно 9,5 месеци,

Знаци скорог тељења
Како се приближава крај гравидности, односно телење код гравидне животиње се постепено догађају специфичне хормонске, физиолошке, морфолошке и промене понашања. Како објашњава др Иван Станчић са Пољопривредног факултета у Новом Саду сигуран знак је интензивна релаксација лигамената свода карлице (запажају се јаме са обе стране корена репа), промена конзистенције и боје секрета из вимена од релативно прозирне течности до непрозирног, жућкастог и гушћег колострума, исцедак из вулве, као и оток вимена. Неколико дана пре очекиваног порођаја, краву треба издвојити од осталих грла у стаду и сместити је у чист и дезинфикован простор одвојен од осталих животиња.
Порођај односно партус код крава се дефинише као истискивање нормално развијеног и за живот способног телета, после кога се истискују плодове овојнице. Почетак и одвијање процеса порођаја, контролисани су сложеном интеракцијом хормона мајке, плаценте и фетуса. Плод се, у материци, окреће у порођајни положај: испружене предње ноге, врат и глава према напред, или испружене задње ноге и карлица према напред, при чему су леђа плода, увек,окренута према леђима (кичми) мајке.

Илустрација: Некад је најбоље позвати ветеринара да надгледа тељење краве

Сви остали положаји главе, врата и ногу, у односу на труп плода, као и у односу на леђа мајке могу отежати или прекинути телење. Ненормални положаји плода се јављају у око пет одсто случајева. Сам порођај се одвија у три фазе: припрема, истискивање плода и истискивање плодових овојница.
Припремни стадијум обухвата отварање цервикса (који траје 2 до 3 сата код одраслих крава, односно 4 до 6 сати код јуница) и постављање плода у правилан положај за истискивање кроз порођајни канал. У овом стадијуму, крава је мало немирна, али може нормално да једе и пије. Контракције утеруса (трудови) се догађају сваких око 5 минута и трају око 5 секунди. Како овај процес напредује, крава се напиње и утискује плаценту (алантохорион), испуњену водом (водени балон) у цервикални канал, па се он, све више, проширује.
У фази истискивања плода крава лежи на боку, али се често диже и поново леже, креће се и загледа свој задњи крај. Током ове фазе, плод се интензивно потискује напоље, кроз порођајни канал. Појављују се предње ноге и врх њушке, или задње ноге, обично обавијени другим воденим балоном (амнион). Када глава прође кроз порођајни канал, обично је довољан још један напон краве, да се теле потпуно избаци у спољашњу средину. Стадијум
истискивања плода, нормално, траје око 2 сата, али ако је теле крупно, овај стадијум може да се продужи и на 10 сати. Истискивање плаценте је трећи стадијум партуса. Наиме, извесно време након истискивања плода, материца наставља са контракцијама, да би се истиснули плодови омотачи и заостала плодова течност. Контракције материце помажу одвајање котиледонских (хорионских) ресица из крипти карункула. Истискивање плаценте може, нормално, да траје до 12 сати.

Илустрација: Тешка телења су чешћа код првотелки/ ФОТО: Pixabay

Најчешће грешке током телења
Превремено мануелно пробијање алантохориона (први водени балон), често има за последицу непотпуно проширивање цервикалног канала. Ово може довести до отежаног или потпуно онемогућеног даљег истискивања плода. Потребно је пустити краву да сама, заврши процес телења, који може да траје и дуже од 9 сати. Многи сточари често праве грешку и извлаче теле из стомака мајке пре него што се цервикални канал потпуно отвори, тј. док се предње ноге и глава још нису појавили у отвору вулве. Обично није потребно интервенисати ако крава има нормалне напоне.
Како објашњава др Станчић примарни разлог угинућа телета током или непосредно после рођења је тешко телење (дyстоциа). Тешко телење повећава ризик појаве заостајања плаценте и инфекције утеруса. Ово има за резултат појаву већег броја неуспелих осемењавања.
Тешко телење је најчешће повезано са ненормалним положајем плода током порођаја, повећаном величином телета што зависи од расе, али и неадекватне исхране краве током касне гестације, па је мајка мршава или јако угојена. На тежак порођај утиче и пол телета. Наиме мушка телад су, обично, тежа од женске па је и порођај тежи и дуже траје. Проблем настаје када је теле веће од карлице мајке. Тешка телења су чешћа код првотелки (јуница), јер оне нису довољно развијене. Двојке, такође, повећавају могућност појаве тешког телења. У таквим ситуацијама обично се користи појачана снага за извлачење телета што доводи до даљих компликација. Треба имати доста искуства да би се донела одлука о исправној интервенцији код тешког телења.
Адекватан смештај, добро здравствено стање, а посебно адекватна исхрана крава током гестације (посебно током засушеног периода), су основни предуслови да се смањи број тешких телења. Др Станчић посебно упозорава да осемењавање младих, недовољно развијених и неправилно храњених јуница, скоро увек ће имати за резултат компликације код и непосредно после телења. Осим тога, треба водити рачуна и о избору расе бика у односу на расу краве, како не би мала крава била осемењена са биковима већих раса. Тада ће и теле бити несразмерно веће, што може довести до тешког телења.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар