Како Американци спречавају увоз фалсификованог меда

Аутор: draganadpetrovic
204 посета

Америчка агенција за храну и лекове (FDA) утврдила је да је 10% узорака увезеног меда било фалсификовано недозвољеним заслађивачима, што указује на потребу за наставком тестирања како би се спречила дистрибуција неисправних производа на америчком тржишту.Између јануара 2021. и марта 2022. године FDA је прикупила и тестирала 144 узорка увезеног меда, у покушају да идентификује производе који садрже заслађиваче, који нису наведени на етикети производа, као што су јефтини сирупи од шећерне трске и кукуруза, наводи се у извештају од 14. децембра 2022.

Само мед који су произвеле пчеле из биљног нектара и који не садржи додатне заслађиваче може се означити као мед. Ако мед садржи и додатне заслађиваче, он мора да буде означен као „мешавина“ и то се мора унети у декларацију о саставу, по федералном Закону о храни, лековима и козметици.

Када компаније декларишу своје производе као мед, али укључују и заслађиваче, оне то раде да би смањиле своје трошкове, али потрошачи и даље плаћају пуну цену за оно што је лажно означено као мед, са додатним профитом који иде компанијама, саопштава FDA.Штавише, те радње представљају превару. ФДА карактерише ту врсту преваре под регулаторним термином „економски мотивисано фалсификовање“ или ЕМА.

Тестирана 144 увезена узорка потичу из расутих малопродајних пошиљки означених као мед из 32 земље, а тестирани су у улазним лукама или другим локацијама где се такви производи обично држе пре уласка на америчко тржиште.

Илустрација: Само мед који су произвеле пчеле из биљног нектара у САД сме да се декларише као мед

Четрдесет одсто тестираних узорака потичу из Индије и Вијетнама, који су били две највеће земље за увоз меда у САД у четири од последњих пет година. Расуте пошиљке чиниле су 75 узорака, док је 69 дошло из малопродајних пошиљки.

ФДА је анализирала сваки узорак (који се састоји из три подузорка од најмање 240 мл меда) користећи анализу односа стабилних изотопа угљеника да би утврдила усклађеност са прописима.

– Када је агенција открила да подузорак има вредности изотопа угљеника нетипичне за аутентични мед, агенција је узорак класификовала као неусклађен – саопштавају из FDA.

Од 14 позитивних узорака, четири потичу из Јемена, три из Вијетнама, два из Доминиканске Републике и по један из Грчке, Индије, Италије, Либана и Тајланда.Узорци са додатним заслађивачима сматрани су кршењем закона и одбијен им је улазак у САД. Поред тога, повезана предузећа и производи стављени су у алармни систем обавештавања о увозу. Радње су „у складу са мисијом агенције да осигура да храна буде безбедна, здрава и правилно означена. Када је то неопходно, агенција може да размотри вођење кривичних истрага“, кажу у FDA.

Илустрација: FDA саветује увознике и произвођаче да осигурају аутентичност меда и тиме заштите потрошаче

FDA ће наставити да тестира увезени мед за ЕМА, кроз свој програм узорковања и скрининга увоза заснованог на ризику. Поред тога, агенција сарађује са међународним институцијама по питањима ЕМА везаним за увоз, укључујући мед.

ЕМА меда је „доста распрострањено“, саопштава FDA, указујући на податке који показују да је 13% меда у Канади и 14% у ЕУ фалсификовано недекларисаним заслађивачима.

FDA саветује увознике меда и произвођаче хране који користе мед као састојак да осигурају аутентичност свог меда и тиме помогну у заштити потрошача.

– Означавање упаковане хране у међународној трговини мора бити истинито и не сме доводити потрошача у заблуду, према федералном Закону о храни, лековима и козметици САД – поручују из FDA.

Извор: https://www.agrotv.net/kako-amerikanci-sprecavaju-uvoz-falsifikovanog-meda/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар