Каква је судбина сточног фонда у Србији

Аутор: draganadpetrovic
377 посета

Пољопривредник Милован Иванковић из Засавице код Сремске Митровице бави се узгојем свиња 24 године. На годишњем нивоу, кроз његову фарму пролазило је 12.000 свиња, али хангар за узгој данас је празан. С обзиром на то да је сточна храна поскупела а домаће свиње појефтиниле, губици у пословању су неминовни, те се обори празне један за другим. Милован сматра да је Владина мера у овом тренутку неопходна, јер свиња нема.

„Ово сад што се дешава, требало се десити пре три или четири године. Ми смо угасили производњу прасади. Тренутно у Србији имамо матичних 70.000 крмача, и то је јако велики проблем. То ће се тешко обновити без изузетно високих субвенција“, каже Иванковић.
Да је сточни фонд годинама у незавидном положају, сагласни су и пољопривредници и ресорно министарство, али се донекле разилазе у стратегији за опоравак. Одлука о укидању царине и прелевмана од 8,7 динара по килограму на увоз прасади и говеда, према речима министарке Јелене Танасковић, односи се само на ону прасад и јунад која ће бити узгајана у Србији. Реч је о краткорочној мери која ће трајати само годину дана.

„Постоји статистика која каже да ми имамо минус на фармама од око милион прасади у овом тренутку. Идеја је да те фарме попунимо, вратимо пољопривредне произвођаче њиховом изворном бизнису или мотивишемо неке младе који би желели да се тиме баве, и да им помогнемо“, рекла је министарка за Euronews Србија.

Илустрација: Да ли је увоз свиња прави потез?

Да би се сточари вратили свом послу и да би држава привукла младе да се тиме баве, неопходне су озбиљне субвенције, и у томе пољопривредници виде излаз.

„Нико неће да храни више свиње за хиљаду или две хиљаде динара. Смрдиш цео дан, три пута мораш да се истушираш кад треба негде да одеш. Дефинитвно се мора стратегија урадити за подизање сточарства у целој Србији. Ако се то не уради што пре, имаћемо велики проблем“, каже Иванковић.

И Унија узгајивача Србије одлуку Владе види као краткорочно решење, и попут Иванковића предлажу веће субвенције за узгајиваче.

„Ми морамо стратешки да размишљамо како ћемо да зауставимо тренд пада сточног фонда у Србији, у овом случају пад броја свиња. Ако смо увозно зависни онда то није добро, јер имамо најзначајнији ресурс – ратарску производњу и производњу сточне хране“, рекла је за Euronews Србија Сања Челебићанин, представница Уније узгајивача свиња Србије.

Илустрација: Неопходна је стратегија за подизање сточарства у Србији

Одлука Владе о укидању царине и прелевмана на увоз прасади и говеда до 50 килограма изазвала је опречна мишљења. Једни сматрају да је одлука у служби сточног фонда и узгајивача, а други да је на њихову штету. Сточарство у Србији има дугу традицију, али у светлу најновије одлуке изгледа да се ова делатност налази на прекретној тачки.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/biznis-vesti/75371/kakva-je-buducnost-stocnog-fonda-u-srbiji-stocari-jedini-izlaz-vide-u-velikim-subvencijama/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар