Какав је квалитет свињског меса које једемо?

Аутор: draganadpetrovic
585 посета

У Србији се не производи довољно свињског меса за потребе домаћег тржишта. Потребе су око пет милиона свиња годишње, а има их два милиона.Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе истиче да је само за прва четири месеца за увоз свињског меса издвојено 26 милиона евра и да је све то могло да буде уложено у организовану домаћу производњу. Наглашава и да је домаће свињско месо изузетног квалитета.

Свињарство је већ три године у кризи – 2019. године појавила се афричка куга, 2020. светска пандемија коронавируса, а прошле је велики негативни утицај имало поскупљење основних протеинских хранива.

Ненад Будимовић је истакао за РТС да је производња свињског меса у Србији око 380.000 тона на годишњем нивоу и да то обезбеђује око пет милиона товних свиња.

То је, наводи, око 90% самодовољности производње, што значи да Србији недостаје десет посто, јер то није само свеже месо него и оно које иде у прераду.

Додаје да Србија увози свеже свињско месо за прераду и производњу трајних и полутрајних производа у кланичној индустрији.Свињско месо се увози из ЕУ и углавном око 70% из Шпаније, Немачке, Данске и Мађарске.

Указује да је само за прва четири месеца за увоз свињског меса издвојено 26 милиона евра и да је све то могло да буде уложено у организовану домаћу производњу.

Илустрација: Углавном једемо увозно месо из Шпаније, Немачке, Данске и Мађарске

Стратешки циљ је указује да производња свиња буде буде рентабилна за фармере, кланичаре и трговце. Да та цена буде равноправно подељена на три дела и да зараду равноправно поделе.

– Ми смо упутили одређене иницијативе да се олакшају услови производње. Није све у подстицајима, подстицаји су добри и многи фармери кажу да би их се и одрекли када би се уредили односи у произвидњи – рекао је Будимовић.

Каквог је квалитета свињско месо

– Наше свињско месо је изузетног квалитета зато што компаније које послују у Србији производе производимо изузетно квалитетну храну за животиње које даје квалитетно месо. Ми користимо генетски немодификоване биљке у исхрани животиња и то је посебан квалитет – нагласио је Будимовић.

Што се тиче увезеног меса, истиче да је сигурно да се оно контролише по правилима које налаже закон. Свињско месо је каже, од почетка кризе поскупело 25 до 30% поскупело, а утицале су цене између осталог енергије, заштитних средстава, минералних ђубрива, амбалаже, транспорта. – Србија има довољно свега, има услове за производњу довољне количине кабасте и концентроване хране и то треба материјализовати – закључио је Будимовић.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3758903/kakvog-je-kvaliteta-svinjsko-meso-i-kako-uvoz-zameniti-vecom-proizvodnjom

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар