Када и како ће се слати захтев за субвенције по кошници?

Аутор: draganadpetrovic
590 посета

„Очекујемо да ће подношење захтева за субвенције кренути од 3. априла док пчелари то могу да очекују од 1. маја 2023. године“, најавила је Сања Даниловић, директорка Управе за аграрна плаћања. Она је ово рекла на трибина под називом Актуелности у даљем развоју пчеларства у организацији Регионалне асоцијације пчеларских организација Југоисточне Србије, нишког Удружења пчелара и Савеза пчеларских организација. Трибина је одржана јуче у амфитеатару Природно– математичког факултета у Нишу. Фокус окупљања пчелара Југоисточне Србије, било је увођење еАграра и нови начин и рокови подношења захтева за субвенције преко ове платформе.
Присутне је у име Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде (МПШВ) поздравила Милица Ђурђевић, државна секретарка овог министарства.

„Пчеластво је једна од најстаријих грана пољопривреде, а уједно и грана са великим потенцијалом за раст која се стално унапређује и технички осавремењују и на том пољу не заостаје за регионом па и светом. Сектор меда доживео је снажан развој у претходној деценији, мед се позиционирао као значајан извозни производ Србије, број кошница се континуирано повећава, а пчелари се уз подршку државе све боље организација у погледу откупа и дистрибуције“, нагласила је Милица Ђурђевић и додала да држава већ много година уназад све више активно помаже пчеларство кроз субвенције које се исплаћују из националног буџета, а однедавно пчелари могу да конкуришу и за грантове по основу Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, који МПШВ спроводи у сарадњи са Светском банком.

„У протеклој години је исплаћено око милијарду динара само за субвенције по кошници пчела, док је за набавку опреме и механизације у пчеларству исплаћено око 178 милиона динара по основу 940 захтева корисника. Кроз Пројекат конкурентне пољопривреде Србије, популарни пограм „50,40,10“ пчеларима су исплаћена беспровратна средства на основу 68 потписаних уговора“, рекла је Ђурђевић и додала да ће пчелари и ове године моћи да рачунају на снажну подршку у овиру рекордног буџета који је издвојен за субвенције у пољопривреди у 2023 години. Милица Ђурђевић је пчеларе упутила и у нове рокове и нови начин подношења захтева за субвенције у пољопривреди.

Илустрација: Пчелари ће захтеве за субвенције моћи да поднесу од 1. маја 2023.

О новинама на пољу подстицаја у пољопривреди и систему еАграр који је у кратком року и на ефикасан начин успостављен говорила је Сања Даниловић, директорка Управе за аграрна плаћања.

„еАграр је наједноставније описати кроз поређење сакупљања близу 80 папира и шетање по шалтерима са неколико кликова на мобилном телефону. Увођење еАграра ће штедети време, смањити трошкове штампе папирологије и омогућити исплату субвенција у истој години у којој су пријављене и послате. еАграр је нешто ново, како за пољопривреднике тако и за нас. Сваки почетак може да буде тежак, али заједно ћемо радити на томе да што више олакшамо пољопривредницима овај период прилагођавања, а све у циљу успешног крајњег резултата – да ви будете задовољни, а то ће за нас бити највећи успех“, нагласила је Даниловић и додала да је преко 236.000 пољопривредника преузело параметре за регистрацију на порталу еИД, док се након пробног периода за ажурирање података и обнову регистрације у електронском Регистру пољопривредних газдинстава (е-РПГ) у који је укључено 12.400 пољопривредника, од 20. марта 2023. године газдинство обновило више од 30.500 газдинстава .

„Желим да нагласим да нема никаквог крајњег рока за обнову и регистрацију газдинства, јер се платформа неће затворити већ стално дограђивати и унапређивати што значи да сваки пољопривредник то може да уради кад год пожели. Ипак, пољопривредници би требало да се региструју што пре јер је пријављивање у еРПГ обавезан корак за коришћење система еАграр тачније, то је услов да би по расписивању Јавних позива могли да поднесу захтев за субвенције. Очекујемо да ће подношење захтева за субвенције кренути од 3. априла док пчелари то могу да очекују од 1. маја 2023. године“ и додала да пољопривредници без дигиталног искуства могу да рачунају на помоћ надлежних, да на друштвеним мрежама и интернет порталима Министарства пољопривреде, Управе за аграрна плаћања као и на сајту еАграр (https://eagrar.gov.rs/ ) постоје смернице, линкови и видео упуства са издашним информацијама о томе како ће у будућности фукционисати ситем конкурисања за субвенције и регистрације пољопривредних газдинстава. Уколико су им потребне додатне инфомације могу да се обрате најближој Пољопривредној саветодавној стручној служби (ПСС) или позову Контакт центр еАграра на број телефона 0800 106 107.

Илустрација: Пчелари без искуства са компјутерима могу да потраже помоћ приликом регистрације за еАграр

Са техничким детаљима и недоумицама пољопривредника приликом приступа систему еАграр присутне су упознали Срећко Вукашиновић, директор ПССС у Нишу и Сузана Рашић, саветодавка ПССС у Нишу, док је о пласману меда говориио Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а.

Извор:https://uap.gov.rs/eagrar-i-aktuelnosti-u-razvoju-pcelarstva/

Srodni tekstovi

Оставите коментар