И пчеле нервозне по кишном времену

Аутор: draganadpetrovic
561 посета

Љета као да нема, кише и поплаве угрожавају усјеве, успоравају раст биљака, а нервоза је захватила и пчеле у кошницама, кажу бијељински пчелари који се годинама баве пчеларством, производњом меда и пчелињих производа.
Бојан Нешковић, стручни сарадник за узгој и селекцију матица у породичном предузећу “Бимед” из Попова каже да је принос меда након багремове паше у пчелињацима породице Деспотовић био минималан, тек да се окрене врцаљка.

Илустрација: Принос меда је за 30 одсто мањи него иначе

“Изврцали смо око девет килограма меда по кошници, што износи око 30 одсто уобичајене количине меда која се добије од багрема у једној просјечној години. Надамо се нешто бољој ливадској паши на Романији, али, искуство нас учи, када закаже багремова паша у Семберији, онда нема натпросјечних резултата ни на Романији. Вријеме је пореметило пчеле у кошницама, претјерана гужва и нервоза након првог побољшања времена доводи до појачања нагона за ројењем. Прошла година за нас није била лоша, што се тиче багрема, али није била ни рекордна. Имали смо и три врцања на Романији, када је у питању ливадски И шумски мед. Ове године је пуно лошија ситуација и у равници и на планини, тако да није искључена ни могућност прихрањивања пчелињих друштава у августу. Као и код људи, усљед нервозе и стреса, нарушава се имунитет код пчела, те су подложније развијању напасника”, каже искусни пчелар и стручњак за узгој и селекцију матица Бојан Нешковић.

Илустрација: Ове године временски услови су изузетно неповољни за пчеле и пчеларење

И Младен Тешкић, познати пчелар из Доње Трнове каже, да су временски услови изузетно неповољни за пчеле и пчеларство у овој години.

“Ми смо изврцали одређену количину багремовог меда, око 13 килограма по кошници, јер смо на повољнијем терену, на брежуљкастом подручју гђе није било поплава и великих количина воденог талога.

С обзиром на то да се најављује отопљавање, очекујемо да ћемо имати меда и од липе, уколико крајем јуна дође до осјетнијег побољшања временских прилика и са више сунчаних дана. Наше пчеле су смјештене у Доњој Трнови и на Мајевици, гђе су тренутно нешто лошији услови за пчеларење”, каже Тешић.

Извор: https://bijeljina.com/poljoprivreda/i-pcele-su-nervozne-na-ovakvom-vremenu/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар