Занимљиве идеје америчке пчеларке за унапређење бизниса са медом

Аутор: draganadpetrovic
586 посета

Хана Бурџерс је четврта генерација пчелара чија се породица производњом меда бави више од 70 година. Са супругом и троје деце живи у градићу Плејнс у Пенсилванији и, како истиче, од пчеларења може лепо да се живи уколико сте иновативни и улажете у свој посао. Још као дете гледала је деду и оца како врцају мед из кошница, па њена љубав према пчеларењу датира од раног детињства. Ни то што је алергична на убод пчеле није јој сметало да настави и унапред породични бизнис.
Како млада девојка окушала се у козметичкој индустрији и желела је да се бави производњом козметичких препарата на бази меда, али то није ишло онако како је планирала. Зато се посветила изучавању пчела потајно желећи да мед пакује и продаје под својим именом.

Илустрација: Хана је смислила да мед пакује у флаше и у питању је ограничена серија

Мед у флаши
Према њеним речима њен деда Пери је годинама мед из њихових кошница продавао на велико бројним компанијама које се баве прерадом меда, а на исти начин пословао је и њен отац. Али, Хана је имала другачије идеје.
– На моју иницијативу почели смо да пакујемо чист, нефилтрирани мед онакав какав је био у кошницама. Има божанствену арому зато што је препун полена, прополиса и комадића воска. Осим у тегле дошла сам на идеју да мед пакујемо и у флаше што нико пре нас није радио. Сама сам осмислила и штампала етикете и код куће ручно пунила тегле и флаше меда које сам продавала на локалној пијаци. Потражња је била велика, а наш нерафинисани мед је врло брзо постао популаран и без проблема сам продавала све што изнесем на тезгу. Тада сам схватила да од тога заиста могу да направим озбиљан бизнис – испричала је она.
Како је рекла Хана годинама је изучавала све предности меда и пчелиње производе и дошла до врло занимљивих открића.

– Сирови прополис је богатији протеинима од било ког меса или протеина животињског порекла. Садржи више аминокиселина од говедине, јаја или сира исте тежине. Сматра се једном од најпотпунијих хранљивих намирница које постоје у природи и садржи скоро све хранљиве материје потребне човеку. Повећава енергију, издржљивост, користи се за лечење артритиса и алергије на полен – објаснила је она.
Сопствену компанију коју је основала 2010. под именом „Пчеларева ћерка“ која је врло брзо надмашила сва очекивања и преузела примат у породичном бизнису. Према Ханиним речима сада у понуди има десетак врста сировог сезонског меда, кремасти мед у неколико укуса, сирово саће, прополис, сапуне и свеће израђених од воска из њених кошница. Продаје и слаткише на бази меда али има и слани програм махом крекере који се одлично слажу уз мед.
– Продајем десетак врста меда између осталог мед од дивљег ливадског цвећа, цвета поморанџе, хељде и јесењег цвећа, као малу серију која се зове стари бурбон мед пакован у флаши. Врло сам поносна на најновији сезонски производ који сам развила а то је газирано пиће са укусом меда. Нисам знала ништа о производњи газираних пића и више од две године сам се бавила истраживањем, похађала онлајн курсеве пре него што сам успела да га направим. Поред оног направљеног само од меда имамо још два са укусом јагоде и поморанџе. Свака серија се прави и прода за тачно седам дана како би пиће задржало свежину и укус – појаснила је она.

Илустрација: Газирани сок на бази меда

Мед са поља поморанџи
У међувремену посао се разгранао па је отворила сопствену радњу, а мед и производе на бази меда продаје и преко интернета, бројним хотелима, ресторанима чак и пиварама.
У пчелињаку њене породице има 4.000 кошница а мед производи у Пенсилванији и на Флориди.
– Почетком педесетих година прошлог века мој деда је радио оно што су радили и други пчелари у Пенсилванији. Кад би се у јесен завршила сезона кошнице би селио у Флориду где би се сезона пчеларења наставила на бескрајним пољима поморанџи – рекла је Хана.
Кад се заврши зима и сезона на Флориди кошнице се враћају кући на североисток Пенсилваније, а нешто пчела имамо и на југу државе Њујорк. База за врцање меда им је у Даласу одакле се мед транспортује у Пенсилванију на паковање.
– Првобитно смо имали идеју да мед пакујемо на месту где су кошнице, али како сам ја алергична на убод пчела схватила сам да то није опција за мене и да треба да се држим подаље од кошница. Бити успешан пчелар није лако. Потребно је доста знања и подршка комплетне породице. Моја је срећа што сам у том бизнису од малих ногу а све што данас знам научила сам од дете и оца. Касније сам само надограђивала стечено знање. Волим дизајн и добила сам више награда за етикете и амбалажу за наш мед коју сам сама осмислила – с поносом истиче Хана.
Како признаје није увек било лако али одустајање није била опција.
– Најтеже ми је било кад су деца била мала. Ставила бих их увече у кревет увече на спавање па би до касно у ноћ пунила тегле медом. Ујутру бих устајала рано, спремила деци доручак и одвезла их у школу а потом бих развозила мед до локалних пијаца и предузећа са којима сарађујем. Био је то напоран период и доста рада без обзира на подршку породице, али морате да будете спремни да издржите и да много волите овај посао ако желите да успете – поручила је Хана Бурџерс из градића Плејнс у Пенсилванији.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Printscreen Instagram/beekeepersdaughterhoney

Srodni tekstovi

Оставите коментар