Завршен састанак са сточарима, ово су биле теме

Аутор: Gdjakovic
396 посета

БЕОГРАД – Удружења сточара из области свињарства, говедарства, овчарства и живинарства подржала су данас на састанку са председником Одбора за пољопривреду Скупштине Србије Маријаном Ристичевићем, иницијативу председника Србије Александра Вучића и закључак овог скупштинског одбора о потреби стварања услова за развој сточарства у Србији, саопштено је из Скупштине Србије.

Сама чињеница да је лане увезено млеко, месо и производи од млека и меса за око 600 милиона евра, довољан је податак који говори о неопходности што бржег развоја сточарске производње, речено је на састанку.

Указано је да би наша биљна производња требало да буде намењена развоју домаћег сточарства и прерађивачке индустрије те да би субвенцијама, подстицајима и осталим мерама требало повезивати пољопривредну производњу у том смеру, ради стицања што већег дохотка по хектару пољопривредних површина.

Истакнуто је да је неприхватљиво да држава издваја годишње око милијарду евра за субвенције, а да буде увозно зависна у производима из области сточарства и да би зато подстицајима требало увезивати хектаре са условним грлима, да би се достигао европски просек од једног грла по хектару пољопривредног земљишта који је сада у Србији три пута мањи.

Оцењено је такође да би гурање у пасиван статус одређених пољопривредних газдинстава због неколико ари заузетог пољопривредног земљишта требало да се прекине.

У ту сврху би, како је речено, требало усвојити правилник за упис површина у Еаграр и у Управу за аграрна плаћања увести програме ИАЦС и ЛПИС којим би се, приликом обраде захтева за исплату, по аутоматизму израчунавала референтна површина пољопривредног земљишта које је предмет исплате подстицаја.

У Србији је тај програм у облику пилот пројекта био подржан од ИПА фондова.

Педставници удружења су изразили жељу да их у наредном периоду на разговор о проблемима у пољопривреди прими председник Србије Александар Вучић.

На данашњем састанку у Скупштини Србије учестовали су представници Удружења одгајивача свиња Бачка Топола, Шабачко удружење одгајивача говеда Шабац, Удружење одгајивача говеда Лимузин расе Суботица, Удружење одгајивача централне Србије, СПАС Сабор произвођача Агропривреде Србије, Удружење одгајивача аутохтоних раса Еко село Дудовица, Удружење произвођача млека Мачванског округа, Удружење одгајивача оваца и коза Сокобања, Удружење ратара и сточара Србије Ченеј и Удружење „Опстанак“.

Srodni tekstovi

Оставите коментар