Забрана кавеза на европским фармама

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Европска комисија одлучила је да подржи грађанску иницијативу којом се тражи забрана кавеза за животиње које се узгајају на фармама. Комисија је најавила да би забрана, као део ревизије законодавства о добробити животиња, могла да ступи на снагу 2027. године.

Иако се важеће законодавство Европске уније о заштити животиња примењује на све животиње из узгоја, правилима о држању у кавезу за сада су обухваћене само кокоши носиље, товни пилићи, крмаче и телад.

Комисија се у одговору на европску грађанску иницијативу обавезала да ће до краја 2023. усвојити предлог закона о постепеном укидању и коначној забрани употребе кавеза за све животиње наведене у иницијативи, саопштила је Комисија.

Илустрација: Уколико се усвоји предлог биће укинути кавези и решетке за домаће животиње

Предлог ће се, како се наводи, поред животиња већ обухваћених законодавством, односити и на куниће, младе кокоши, родитељска јата перади, препелице, патке и гуске.

За те је животиње Комисија од Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА) већ затражила допуну постојећих научних доказа како би се утврдили услови потребни за забрану кавеза. Комисија је навела и да ће, како би се омогућио уравнотежен и економски одржив прелазак на узгој животиња без кавеза и како би пољопривредници могли да се прилагоде новим стандардима, бити обезбеђена финансијска подршка и субвенције.

Поред тога, државама чланицама ће бити омогућено да у ту сврху користе и средства из Фонда за праведну транзицију (ЈТФ) и из Механизма за опоравак и отпорност. Фонд за праведну транзицију основан је као инструмент који треба да помогне регионима ЕУ да без друштвених и економских потреса пређу на одрживи развој и зелену економију.

Илустрација: И кокошке ће бити слободне/ Фото: Pixabay

Пошто ће због престанка употребе кавеза бити потребне промене постојећих пољопривредних система, комисија је најавила и да ће најкасније до почетка 2022. одржати јавну расправу, а затим до краја те године обавити и процену друштвено-економских и еколошких последица мера које намерава да предузме за добробит животиња.

Комисија ће затим проценити изведивост рада на предложеном законодавству које би, како је саопштено, требало да ступи на снагу 2027. године.

Европска грађанска иницијатива „Окончајмо еру кавеза“ резултат је захтева за прелазак на етичније и одрживије пољопривредне системе, укључујући и ревизију постојећих правила ЕУ о добробити животиња.

Комисија је саопштила да је тај захтев за њу важав приоритет и да је у складу са обавезама које је преузела стратегијом „Од њиве до стола“ о одрживој пољопривреди и европским зеленим планом.

Иницијатива „Окончајмо еру кавеза“ је шеста успешна Европска грађанска иницијатива коју је својим потписима подржало више од милион становника целе Европске уније.

Европска грађанска иницијатива, као механизам партиципативне демократије уведена је 2012. године и омогућава да милион грађана из најмање седам чланица ЕУ затражи од Комисије да покрене законодавство из своје надлежности.

Илустрација: Етичнији приступ домаћим животињама на фармама

Један од руководилаца организације „Четири шапе“ Пјер Султана оценио је да реч о „огромној победи“ за животиње на фармама и позвао чланице ЕУ да подрже предложену забрану и помогну да Унија постане „пионир“ у заштити животиња на фармама.

Са друге стране, најава забране употребе кавеза изазвала је забринутост удружења пољопривредника и фармера. Морган Оди, из асоцијације фармера Европска координација Виа Кампесина (ЕЦВЦ), оценила је да ће нова правила повећати издатке фармера и да Европска комисија мора да обезбеди праведније цене за њихове производе.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3333097/evropska-komisija-najavljuje-zabranu-kaveza-na-farmama-od-2027-godine

Srodni tekstovi

Оставите коментар