Заборавите на живу вагу, сточари и кланичари ускоро почињу да раде продају по новом систему

Аутор: Gdjakovic
622 посета

Завршен је Твининг пројекат „Подршка успостављању система класирања трупова у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ“ чији је смисао био обука да се на линији клања товљеници и говеда класирају на основу меснатости.
У земљама где је сточарство развијено одавно се меснатост свиња и говеда узима као главна код плаћања животиња док је код нас то још увек тежина – жива мера животиња.

– Једини разлог успостављању система класификације свињских и говеђих трупова јесте да се животиње плате на основу квалитета у односу на проценат меса – казао је за Дневник професор на Пољопривредном факлтету у Новом Саду др Иван Радовић. – Товљеник је квалитетна месната животиња са дугом полутком, и не би требало да се под товљеником подразумева све што не оде у приплод.

Све кланице које кољу недељно више од 500 товљеника и 40 говеда биће укључене у систем класирања на основу меснатости

Проф. др Радовић истиче да је за годину дана трајања обуке купљена опрема, обучена и лиценцирана лица која ће радити на оцењивању меснатости на линији клања у кланицама. – Превиђеноје да све кланице које кољу недељно више од 500 товљеника и 40 говеда се укључе у овај систем. Обуку је у пројекту „Подршка успостављању система класирања трупова у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ“ прошло 30 малих и великих кланица.

У 2024. години, навео је, требало би да се донесу Закон о тржишту пољопривредних производа и правилници, и основано Национално контролно тело које ће пратити рад оператери на линији клања и класификаторе. – Наредна година биће година прилагођавања, а од 2025 године пројекат ће стартовати и да сви који су у обавези почну да раде по томе, дакле кланице које кољу више од 500 свиња и 40 говеда недељно.

Министарство пољопривреде променило Правилник о начину регистрације пољопривредног газдинства

Меснатост 58,2 процента

Проф. Радовић је подсетио да је у АП Војводини спроведен 2018. године Пројекат скрининга меснатости товљеника на линији клања у 13 кланица, осам великих и пет малих, где је измерено 77.000 полутки чија је просечна меснатост била 55,3 процента са значајно малом меснатошћу товљеника код малих фармера.

-У то време нисмо могли да покренемо да се товљеници плаћају на основу меснатости јер би оштетили мале фарме -казао је проф. Радовић.

Затим је, навео је, Националним одгајивачким програмом 2022 -2023 године дефинисани критеријуму това, па је меснатост товљеника на линији клања била 58,2 посто код малих и средњих произвођача, па су се тек сада стекли услови да Пројекат успостављања система класирања трупова свиња почне и у Србији.


По речима нашег саговорника када систем буде у примени треба да донесе јефтинији тов животиња, јер меснатији товљеник је јефтинији товљеник. – Килограм мишића тражи три пута мање енергије него један килограм масноће а са друге стране плаћаће се стварно на основу квалитета онога што примарни произвођач утови . До сада је плаћено на основу живе мере где су углавном товљачи који су континуирано инвестирали на фармама и селекцију били на неки начин дестимулисани јер је њихова цена била иста као и код свих других произвођача који то нису спроводили.

З. Делић

Извор: Дневник

Srodni tekstovi

5 коментари

Dragana 12. децембар 2023. - 13:11

Samo treba da radimo kako EU naredi i nikako drugacije. Oni svakog dana dokazuju koliko su pametni.

Одговори
Nebojsa 12. децембар 2023. - 18:17

MA JEBALA VAS EVROPSKA UNIJA DA VAS JEBALA VISE..PRAVE VESTACKO MESO..SATANISTI NAJOBICNIJI

Одговори
Nebojsa 12. децембар 2023. - 18:18

MA JEBALA VAS EVROPSKA UNIJA DA VAS JEBALA…PRAVE VESTACKO MESO..SATANISTI …BOLESNA NACIJA

Одговори
Лома 17. децембар 2023. - 23:38

Каква ЕУ.Стероиди генетски модификовани концентрати.Због тога мушкарци постају девојчице и обрнуто.
Треба се вратити старим вредностима.Нема меса без масти.Због тога су чварци постали луксуз.

Одговори

Оставите коментар