Завршен је Твининг пројекат „Подршка успостављању система класирања трупова у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ“ чији је смисао био обука да се на линији клања товљеници и говеда класирају на основу меснатости.
У земљама где је сточарство развијено одавно се меснатост свиња и говеда узима као главна код плаћања животиња док је код нас то још увек тежина – жива мера животиња.
– Једини разлог успостављању система класификације свињских и говеђих трупова јесте да се животиње плате на основу квалитета у односу на проценат меса – казао је за Дневник професор на Пољопривредном факлтету у Новом Саду др Иван Радовић. – Товљеник је квалитетна месната животиња са дугом полутком, и не би требало да се под товљеником подразумева све што не оде у приплод.
Све кланице које кољу недељно више од 500 товљеника и 40 говеда биће укључене у систем класирања на основу меснатости
Проф. др Радовић истиче да је за годину дана трајања обуке купљена опрема, обучена и лиценцирана лица која ће радити на оцењивању меснатости на линији клања у кланицама. – Превиђеноје да све кланице које кољу недељно више од 500 товљеника и 40 говеда се укључе у овај систем. Обуку је у пројекту „Подршка успостављању система класирања трупова у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ“ прошло 30 малих и великих кланица.
У 2024. години, навео је, требало би да се донесу Закон о тржишту пољопривредних производа и правилници, и основано Национално контролно тело које ће пратити рад оператери на линији клања и класификаторе. – Наредна година биће година прилагођавања, а од 2025 године пројекат ће стартовати и да сви који су у обавези почну да раде по томе, дакле кланице које кољу више од 500 свиња и 40 говеда недељно.
Министарство пољопривреде променило Правилник о начину регистрације пољопривредног газдинства
Меснатост 58,2 процента
Проф. Радовић је подсетио да је у АП Војводини спроведен 2018. године Пројекат скрининга меснатости товљеника на линији клања у 13 кланица, осам великих и пет малих, где је измерено 77.000 полутки чија је просечна меснатост била 55,3 процента са значајно малом меснатошћу товљеника код малих фармера.
-У то време нисмо могли да покренемо да се товљеници плаћају на основу меснатости јер би оштетили мале фарме -казао је проф. Радовић.
Затим је, навео је, Националним одгајивачким програмом 2022 -2023 године дефинисани критеријуму това, па је меснатост товљеника на линији клања била 58,2 посто код малих и средњих произвођача, па су се тек сада стекли услови да Пројекат успостављања система класирања трупова свиња почне и у Србији.
По речима нашег саговорника када систем буде у примени треба да донесе јефтинији тов животиња, јер меснатији товљеник је јефтинији товљеник. – Килограм мишића тражи три пута мање енергије него један килограм масноће а са друге стране плаћаће се стварно на основу квалитета онога што примарни произвођач утови . До сада је плаћено на основу живе мере где су углавном товљачи који су континуирано инвестирали на фармама и селекцију били на неки начин дестимулисани јер је њихова цена била иста као и код свих других произвођача који то нису спроводили.
З. Делић
Извор: Дневник
5 коментари
[…] […]
Samo treba da radimo kako EU naredi i nikako drugacije. Oni svakog dana dokazuju koliko su pametni.
MA JEBALA VAS EVROPSKA UNIJA DA VAS JEBALA VISE..PRAVE VESTACKO MESO..SATANISTI NAJOBICNIJI
MA JEBALA VAS EVROPSKA UNIJA DA VAS JEBALA…PRAVE VESTACKO MESO..SATANISTI …BOLESNA NACIJA
Каква ЕУ.Стероиди генетски модификовани концентрати.Због тога мушкарци постају девојчице и обрнуто.
Треба се вратити старим вредностима.Нема меса без масти.Због тога су чварци постали луксуз.