Живот са пчелама и златна медаља за заслуге

Аутор: draganadpetrovic
789 посета

ДУЖЕ од пола века Верољуб Умељић бави се пчеларством и производњом пчелињих производа. У овом послу је открио себе и ужива у њему.На његовом имању у селу Опланић код Крагујевца све је подређено пчелама. Двориште је препуно цвећа и воћа, свега оног што је корисно пчелама, а и људима.

Од самог почетка бављења пчеларством Умељић је схватио да мора да учи. Стечено знање је потом радо преносио другима. Широм бивше Југославије, као и ван граница некадашње државе, држао је предавања о техници пчеларења, медоносном биљу, узгоју висококвалитетних матица, добијању пчелињих производа, формирању ројева. Захваљујући његовим проналасцима, рад у пчелињаку и бављење пчеларством данас су много лакши, а написао је и неколико драгоцених књига. За дугогодишњи плодоносан рад, поводом Сретења – Дана државности, председник Александар Вучић га је одликовао Златном медаљом за заслуге, а добио је и највиша међународна признања: медаљу АПИМОНДИА, златну АПИСЛАВИА и „Заслужни пчелар“.

-Имам много награда, али медаља за Сретење ме је пријатно изненадила – каже Умељић.

Илустрација: На имању Умељић све је подређено пчелама/ ФОТО: Pixabay

Био сам узбуђен као мало дете кад ми ју је председник уручивао. Поносан сам и захвалан што сам се нашао међу угледним добитницима.

Деда је Умељићу говорио да је њему његов деда причао да њихова кућа никад није била без пчела. Кућа у којој се родио била је на десетак метара од пчелињака, уз пчеле је проходао и одрастао. Верољуб је од раног детињства помагао оцу Миодрагу, а после очеве преране смрти 1967. преузео је бригу о пчелињаку. Радио је као машински техничар у „Црвеној застави“, ни тада пчеле није запостављао. Када је почетком деведесетих напустио фабрику, хоби му је постао главни посао. На његовом имању увек је 100-150 кошница.Последњих година Умељић се са супругом интензивно бави формирањем ројева за тржиште и узгојем висококвалитетних матица.

-То је најважнији и најпрецизнији посао. Постоји тачна сатница кад шта треба да се ради.

Да бисмо добили квалитетне матице, не смемо у току тих 28 дана да погрешимо – прича нам.

Посебно га радује то што његов син Иван и унук Лука показују интересовање за пчеларство.

Поносан је на њих.

-Иван је завршио филозофију и живи у Београду, али воли пчеларство – каже Умељић.

Важно му је да стекне што више знања из ове области јер ће тако имати бољу базу за касније.

Не плаше се Умељићи ни убода пчела. Најстарији од њих нам каже да се ниједан пчелар није разболео од короне. Много је, каже, невероватних података о овим малим бићима.

-Убод пчеле је здрав – каже нам.

-Мислим да је Ајнштајн рекао да би човечанство нестало за четири године када би пчеле изумрле. Има истине у томе. Сваки трећи залогај који човек поједе створен је захваљујући пчелама. Зато смо ми пчелари веома гласни по питањима загађења животне средине и других еколошких тема.

Умељић је љубав према пчеларству и фотографисању спојио у једну. Да је очаран овим малим бићима потврђује и прва награда на виртуелном конкурсу за најбољу фотографију коју је својевремено добио у Паризу.

-Имао сам двадесетак самосталних изложби – каже он.

Илустрација: Убод пчеле је здрав, осим ако баш нисте алергични на пчеле /ФОТО: Pixabay

Фотографијом сам почео да се бавим када сам спремао „Атлас медоносног биља“. Свака медоносна биљка приказана је на најмање четири фотографије. Најтеже ми је било да „ухватим“ пчелу на цвету. Сате сам провео чекајући да је видим на зови, рицинусу… Тада није било дигиталних фото-апарата. Готово све фотографије, а имам их око 50.000, снимио сам „зенитом“.Дружио се Умељић са нашим познатим писцима. Писао је у романима о Добрици Ерићу који је рођен у суседном селу. Писао је и о сусретима са Браном Црнчевићем, Драгославом Михаиловићем, како је Добрицу Ћосића упознао у једној београдској књижари.

Поклонио ми је своју књигу са посветом: „Веруљубу који је посвећен најлепшем тренутку биљке и најплеменитијој животињки пчели“ – каже Умељић. – Често се враћам тој посвети.

Споменик једном времену

СВОЈА искуства унео је Умељић у романе „Пчеларева судбина“ и „Роман о пчелару“.

-„Роман о пчелару“ је споменик једном времену и говори како се некад живело, школовало, радило, заљубљивало – каже Умељић.

-У „Пчеларевој судбини“, који такође има много аутобиографског, измаштао сам чак и своју смрт. Остарели пчелар, који је као и ја рођен првог дана пролећа, прославио је 93. рођендан. Он излази испред куће и гледа у кошнице. Рој пчела се диже у висину и подиже и њега. Полако нестају. Цео његов живот прошао је између два трептаја ока.

Извор: https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1091091/pcelama-sam-sve-podredio-veroljub-umeljic-kragujevca-nedavno-povodom-dana-drzavnosti-odlikovan-zlatnom-medaljom-zasluge

Srodni tekstovi

Оставите коментар