Упознајте правог Софронија! Одушевиће вас о чему се ради

Аутор: Gdjakovic
517 посета

Сасекс кокошке су такође популарне у Србији. Ова врста је средње величине, прилагодљива различитим условима и карактерише је добра производња јаја. Легхорн кокошке су цењене због своје високе производње јаја. Оне су мање величине, витке и често имају бело перје. Брама кокошке су велике и такође се могу наћи у Србији. Карактерише их импресивна величина, пуно перја и пернате ноге.

Све ове врсте кокошака се често узгајају у Србији због своје прилагодљивости климатским условима, отпорности и продуктивности. Међутим, постоје и друге врсте кокошака које се могу гајити у зависности од циљева узгајивача, као што су Араукане, Маранс, Род Ајленд Ред, Њу Хемпшир.

Обично мислимо да домаће кокошке могу да живе између 5 и 10 година. Међутим, производна ефикасност у погледу полагања јаја опада након неколико година, па се често замене новим, млађим кокошкама. Легхорн кокошке, које су познате по високој производњи јаја, обично имају нешто краћи животни век. У просеку, могу живети између 5 и 8 година. За разлику од њих Сасекс кокошке, познате по издржљивости, могу да живе између 6 и 8 година, или чак дуже, уз одговарајућу негу.

Има ли разлике у производњи јаја?

Да, домаће кокошке су обично врло продуктивне у производњи јаја. У просеку, једна домаћа кокошка може да снесе између 4 и 7 јаја недељно, што би укупно износило отприлике 16-28 јаја месечно. Легхорн кокошке могу да носе 5-7 јаја недељно, односно, 20-28 јаја месечно. И Сасекс кокошке имају добру производњу јаја. У просеку, једна Сасекс кокошка може да носи између 4 и 6 јаја недељно, или око 16-24 јаја месечно.

Различите кокошке дају и различита јаја, и то по облику, величини, па чак и по укусу.

Облик јаја може варирати између врста кокошака. Неке врсте могу производити јаја са заобљеним врхом, док друге врсте производе јаја с оштрим врхом. На пример, Легхорн кокошке обично полажу јаја с оштрим врхом, док Сасекс кокошке производе јаја са заобљеним врхом.

Величина јаја такође може варирати између врста. Неки генетички типови кокошака су селектовани за већу величину јаја, док други имају мање јаја. На пример, кокошке Брама могу произвести већа јаја у поређењу с мањим расама, као што су Легхорн кокошке.

Боја љуске јајета такође може се разликовати међу различитим врстама кокошака. У зависности од генетике пасмине, јаја могу имати белу, смеђу, плаву или чак зелену нијансу љуске. Иако укус јаја углавном зависи од исхране кокошака, неке врсте кокошака могу да произведу јаја са благо различитим укусом. На пример, неки људи тврде да јаја од кокошака које се слободно крећу или пасу на пашњаку имају интензивнији укус у односу на јаја индустријски гајених кокошака. А од начина исхране зависи и боја жуманцета. Кокошке које пасу траву носе јаја са жућим жуманцетом од оних „индустријских“.

И. Радоичић

Фото: freepic

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/secate-li-se-sofronija-leghorna-negovo-ime-nosi-jedna-domaca-zivotina-evo

Srodni tekstovi

Оставите коментар