Почиње прва вакцинација против птичијег грипа

Аутор: Gdjakovic
333 посета

Цепива ће најпре добити патке и гуске чија се јетра користи за израду познатог специјалитета

Француска је недавно расписала тендер за набавку 80 милиона доза цепива против птичјег грипа како би била спремна за покретање програма вакцинације на јесен.

То је прва земља Европске уније која се одлучила на овакав корак, преноси „Агроклуб”.

У плану је превентивно вакцинисање живине како би се ограничило размножавање вируса и ризик од мутације и избегао прелазак на сисаре и људе.

Представљена су три модела вакцинације. Први укључује очување генетског потенцијала како би осигурали селекцију и размножавање. Друга опција односи се на патке и гуске чија се јетра користи за израду француског специјалитета фоа гра, једног од најпознатијих симбола француске гастрономије и наслеђа, намењен потрошачима с дубљим џепом. Француска очигледно штитећи живину намерава да заштити и производњу чувеног производа, који доноси приходе и сервира се у бољим ресторанима.

Такође, у плану је и вакцинисање живине из слободног узгоја и на отвореном

Птичји грип један је од главних узрочника поремећаја на тржишту живинског меса и јаја прошле године, а ефекти кризе и даље се осећају. Јаја су и даље међу производима чија је цена највише увећана. Производња кокошјих јаја у Европској унији знатно је смањена, делимично због енергетске кризе, али је окидач било управо ширење вируса птичјег грипа. Више од 50 милиона перади страдало је прошле године у Европи због опасности од птичјег грипа и усмрћивања дивљих и домаћих птица. Многе фарме су затворене или су претрпеле велике економске штете. Висок ниво болести код дивљих птица доводи до повећања броја случајева на комерцијалним фармама.

Птичји грип доспео је у нове крајеве света, поставши ендемска болест за врсте дивљих птица које преносе вирус на живину, упозоравају ветеринари и стручњаци за то обољење, објавио је недавно „Глас Америке”. Указују и да би то могло прерасти у проблем актуелан током читаве године. Сједињене Државе, Велика Британија, Француска и Јапан међу земљама су које су претрпеле највеће губитке у фонду живине током 2022 – што је утицало на то да се бројни фармери осећају беспомоћно. Вирус је наставио да се шири у Северној и Јужној Америци, Европи, Азији и Африци. Други по величини произвођач јаја – „Роуз Ејкер фармс” – изгубио је око 1,5 милиона кокошака у држави Ајова.

Вирус је обично смртоносан за живину, а читава јата потребно је уништити чак и када је свега једна птица оболела или позитивна на ту болест. Стручњаци и пољопривредници са којима је разговарала агенција Ројтерс наводе да распрострањеност вируса у природи показује да се епидемија неће скоро смирити на живинарским фармама, што може утицати на снабдевање храном у свету.

Ивана Алибуновић

Извор: Политика

https://www.politika.rs/scc/clanak/550692/Ekonomija/Francuska-ce-prva-u-Evropi-vakcinisati-zivinu-protiv-pticjeg-gripa

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар