Ово морате знати о кокошкама чак и ако имате само неколико

Аутор: draganadpetrovic
424 посета

Производња јаја је једна од најинтензивнијих производњи, јер носиља у току године снесе 10 пута више јајне масе него што је њена телесна маса. Узгој чак и неколико кокошака на газдинству је вишеструко исплатив посао ( увек свежа јаја и месо). Коке су изузетни чистачи земљишта.

Коке воле да се крећу и чепркају по дворишту у потрази за сласним залогајем (глисте, црви), да се купају у прашини. Ако им окружење одговара производиће више јаја. Екстензиван начин држања кока код нас је прилично раширен на сеоским домаћинствима.

Оне су обично смештене у импровизованим објектима, најчешће направљеним од дасака, ређе су они зидани. Исхрана ових кока је на пољу током дана уз дохрањивање зрнастом храмон. Кокама се на испусту мора обезбедити вода и храна, као и надстрешнице које ће им пружати заштиту од предатора и временских услова, пре свега од сунца и кише.

Храна за коке мора да буде квалитетна, односно не сме да буде плеснива, жижљива, трула, са отровним семењем и сл. Носиље се обично хране по вољи, тј. храна треба да им је увек на располагању. Оне захтевају двоструко више воде од количине поједене хране.

Илустрација: Храна и вода треба да им је увек на располагању

Зато треба увек да имају на располагању воду за пиће доброг квалитета, такву коју могу да пију и људи. У случају нестанка воде врло брзо престаје ношење. Појилице морају да се перу и дезинфикују једном недељно. Током летњег периода воду треба држати у сенци како се неби загревала. Коке могу да издрже без хране по неколико дана, али без воде не могу.

Газдинства која поседују сопствена енергетска хранива (кукуруз, пшеница, јечам) могу користити и допунску смешу (концентрована смеша) која садржи протеине високе биолошке вредности, макро и микро елементе, витамине и дозвољене додатке, тако да помешана са кукурузном прекрупом даје оптимално избалансиран оброк (на 40кг концентрата додати 60 кг житарица).

Исхраном се морају задовољити њихове потребе за енергијом, протеинима, минералима, витаминима и другим неопходним материјама. Коришћењем потпуних смеша за коке носиље (16% протеина) обезбеђује се максимална носивост крупних јаја, чврсте и глатке љуске, квалитетно обојено жуманце и вискозно беланце и све то уз оптимално искоришћавање хране.

Такође, треба им повремено давати и свеже воће и поврће (из сопствене производње). Квалитет љуске биће бољи ако се користи смеша са већим садржајем калцијума и нешто мањим садржајем фосфора, ако се повећа количина хране која се даје поподне и ако се током ноћи обезбеде 1 до 2 сата светлости, како би се омогућило да у време формирања љуске јајета кокошке узимају више хране, па и калцијума, нарочито у виду зрна калцијум карбоната.

Косовка Јакшић дипл.инг

Извор: ПССС

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар