Мистерија ћурећих јаја

Аутор: draganadpetrovic
198 посета

У било ком супермаркету можете да купите више врста кокошијих јаја која су незаменљива у сваком домаћинству. Готово свуда се продају и јаја од јапанске препелице, али ретко где ћете моћи да купите ћурећа јаја. Нема их у продавницама, а евентуално се могу купити на пијацама или фармама које се баве узгојом ћурака, иако су врло здрава и корисна у људској исхрани. Па, зашто их онда нема у продавницама?

Изузетно хранљива

Ћурећа јаја су јестива, безбедна за људску употребу и изузетно хранљива. Они који су их пробали кажу да је укус ћурећих јаја блажи и кремасти са жуманцетом које је нешто гушће и масније од кокошијег. Могу да се користе на исти начин као и јаја од кокошке – за кајгану, да се кувају, као додатак у разна јела, за прављење тестенине или колача. Разлог зашто се не продају масовно у продавницама је што ћурке нису толико продуктивне као кокошке. И док просечна кокошка, у зависности од расе, годишње снесе и до 300 јаја, просечна ћурка снесе од 60 до 100 јаја за годину дана, па их фармери користе за насађивање, односно добијање пилића. Такође, трошкови узгоја ћурака су већи, јер захтевају више простора и хране у поређењу са кокошкама. Како су ћурећа јаја ретка због тога су и скупља у односу на кокошија. У Србији се могу наћи на пијацама и фармама, по цени од 100 до 200 динара по комаду, док кокошија јаја у просеку коштају око 20 динара. У САД је разлика још већа, па се ћурећа јаја продају и по цени од три до пет долара (311 – 518 динара) по комаду и то углавном на специјализованим фармама. Могу се наћи и у појединим ресторанима као деликатес, баш зато што нису доступна у продавницама.

Илустрација: Просечна ћурка снесе годишње између 60 и 100 јаја, али су она већа и имају дебљу љуску

Ћурећа јаја су другачија по изгледу и величини у односу на кокошија. Стандардно кокошије јаје у просеку је тешко између 50 и 60 г, док је тежина ћурећег од 80 до 90 г, па и више. Ћурећа јаја имају дебљу љуску, па их је теже разбити, имају веће жуманце, па се једно ћуреће јаје рачуна као 1,5 до 2 кокошија.

Кад је у питању нутритивна вредност ћурећа јаја су у благој предности у односу на кокошија. Имају више протеина, витамина A који је важан за вид, имунитет и кожу, више витамина Д који је неопходан за јаке кости и зубе, те помаже апсорпцију калцијума, као и витамина E који је антиоксиданс и штити ћелије од оштећења, а садрже и витамин К. Ћурећа јаја су богата витаминима Б комплекса (B2, Б5, Б6, Б9, Б12) који су непоходни за метаболизам енергије и ћелијске функције, правилно функционисање мозга, нерава, крвотока… Ћурећа јаја имају више селена, фосфора, па чак и гвожђа него кокошија, посебно ако се пореде цела јаја. Ваља напоменути да на квалитет утиче и исхрана животиње (да ли живина храњена травом, инсектима или концентратом). Наиме, исхрана може доста да утиче на садржај омега-3 масних киселина, витамина D, селена и других нутријената без обзира да ли су у питању ћурке или кокошка. Како су већа у односу на кокошија ћурећа јаја имају богатије и издашније жуманце, па су и калоричнија. Имају и виши садржај холестерола (више од 900 mg по јајету) односно готово три пута више него у кокошијем. На питање која су јаја здравија ћурећа или кокошија пресуђују нијасне. Ћурећа јаја нуде више нутријената, али су и маснија и теже сварљива. Кокошија јаја су лакше доступна, јефтинија и умеренија по саставу. За већину здравих људи, обе врсте јаја су добре, али у умереним количинама.

Илустрација: Ћурећа јаја се углавном користе за насад ћурака зато се ретко могу наћи и купити за конзумирање, иако су јестива и врло здрава

Због већег садржаја холестерола ћурећа јаја би требало да их избегавају следеће категорије људи:

  • Особе са повишеним ЛДЛ холестеролом („лош“ холестерол),
  • Они који имају атеросклерозу
  • Срчани болесници
  • Особе са историјом можданог или срчаног удара

Препорука је да се ограниче на једно ћуреће јаје уз претходну консултацију са кардиологом.

Дијабетичари – због везе између високог уноса холестерола и инсулинске резистенције, односно могућег утицаја на метаболизам масти.

Људи са алергијом на јаја – код њих се могу јавити следећи симптоми: свраб, осип, оток, проблеми с дисањем, па чак и анафилактички шок. Особе које су алергичне на кокошија јаја често су алергичне и на друга јаја (укључујући ћурећа), јер су протеини слични.

Мала деца до годину дана – зато што се код њих може јавити алергијска реакција.

Особе са осетљивим дигестивним системом – зато што због веће количине масти и протеина, ћурећа јаја могу бити тежа за варење посебно код оних који пате од гастритиса, имају проблеме са жучи, слабије варење…

Све у свему ћурећа јаја нису свакодневна намирница, али представљају занимљиву, здраву и укусну алтернативу посебно за гурмане који воле да истражују нове укусе.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Facebook

Srodni tekstovi