Матеја је имао 8 година када је покренуо бизнис

Аутор: draganadpetrovic
75 посета

Да деца имају предузетнички дух од малих ногу, пример је и дванаестогодишњи Матеј Ристановић из Вршца, који је са само 8 година покренуо прву бизнис идеју о узгоју живине.

Уместо на телефону или компјутеру, време после школе дванаестогодишњи Матеј Ристановић проводи у просторији, где још од своје 8 године одгаја различите врсте живине. Од првог џепарца купио је 20 домаћих пилића, које је отхранио и касније продао. Опробао се и у одгајању патака, кока носиља. Од зарађеног новца купио је инкубатор и излегао 120 препелица о којима тренутно брине.

– Сам сам отхранио све, нико ми није помагао, мама и тата су желели да ми помогну, и од њих и брата имама подршку, али ја нисам хтео, ја сам једноставно то желео да урадим сам. Подразумева се сваки дан да им буде чисто, да имају сваки дан хране да имају воду, без воде не смеју да остану – каже Матеј Ристановић.

Илустрација: Са само 8 година је купио 20 пилића, одгајио их и продао/ ФОТО: Pixabay

Џепарац улаже у свој „посао“
Овај дечак, са изузетно израженим предузетничким духом, о одгајању живине информисао се каже преко интернета, а онда пажљиво планирао сваки наредни корак у његовом малом бизнису.

– Ове 34 препелице, оне носе сваки дан, а ове мале када ми пронесу планирам да имам око 70 јаја сваког дана и ту имам да исплатим њихову храну да имама мало џепарца за себе да дам мало и брату, да га помогнем – додаје Матеј.

Матеј је још као мали показивао интересовање за одгајање животиња, а прве коке носиље запатио је на плацу код деде. Данас сав џепарац који добије улаже како би унапредио посао.

Илустрација: Окушао се и у гајену патака

„Мислили смо да је дечја игра“
– Мислили смо игра дечја сад ће он да се ту мало труди и проћи ће га, али он није одустао и све је хтео сам није хтео никакву подршку од нас типа финансијску, да му ми помажемо, да хранимо, чистимо, али нашу подршку има у смислу да га подржавамо у свему што ради и ето тако је кренуло. Сад је он то заволео и гледа мало озбиљније и више се посвећује томе – истиче отац Мате Ристановић.

Овај 12-годишњак, на чијем предузетничком духу би могли да позавиде и успешни бизнисмени, одличан је ђак у школи и успева да се организује тако да све обавезе, и школске и оне везане за бизнис, испуни на време.

Извор: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/mateja-iz-vrsca-je-najmladi-uzgajivac-zivine-u-srbiji/sj631km

Srodni tekstovi

Оставите коментар