Које витамине давати живини, одговор даје стручњак

Аутор: draganadpetrovic
409 посета

Као и свим домаћим животињама и живини су неопходни витамини за нормално функционисање, добро здравље и производњу. Када говоримо о живинарској производњи, обично је то интензивна производња где је стрес обавезан пратилац живине. Због тог стресног стања најчешће долази до недостатка витамина, такозване хиповитаминозе.

Хиповитаминозу, тј недовољну количину витамина у организму живине, изазива неправилна исхрана, неправилна нега и држање живине, неодговарајуће осветљене и загревање, превелика густина насељености, присуство штетних гасова у објекту и недовољна вентилација.

Да би се све ово избегло у исхрани живине се користе потпуне смеше и витамински премикси за сваку категорију живине посебна смеша и премикси. Тај недостатак се нарочито односи на витамине А, Д, Б2 и Б12, које живина добија користећи у исхрани разне премиксе, а у уобичајеним хранивима их нема у довољним количинама. Зато се у интензивној живинарској производњи искључиво користе индустријски произведене смеше са прецизним процентом хранљивих материја за сваку категорију живине посебно, уз одговарајући мирис и укус.

Дипл.инг сточарства Зумрета Тртовац

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

Srodni tekstovi

1 коментар

Сви се питају како се формира цена пилетине и зашто је сада таква | Удружење новинара за пољопривреду 7. децембар 2023. - 10:20

[…] Које витамине давати живини, одговор даје стручњак […]

Одговори

Оставите коментар