Епидемија птичјег грипа у Хрватској: Имају ли српски живинари разлога за бригу?

Аутор: draganadpetrovic
878 посета

У три хрватске жупаније, Сисачко-мославачкој, Сплитско-далматинској и Међимурској, утврђен је високо патогени птичји грип. Како би спречило ширење те изузетно опасне болести, Министарство пољопривреде је позвало све власнике фарми перади да спроводе строге превентивне мере и да живину обавезно држе у затвореном простору, извештава ХРТ.
Да је ситуација озбиљна сведоче и информације из суседне Мађарске, где је затворена једна велика кланица гусака због продора вируса, а око две стотине људи остало без посла.Подсећа се да је птичји грип недавно потврђен код угинулог лабуда на Драви у Међимурју, те да су одмах спроведене строге биолошке мере безбедности да домаћа перад не би дошла у контакт с дивљим птицама.

У насељу Старо Прачно, у Сисачко-мославачкој жупанији, перад је усмрћена како би се зауставило ширење вируса.

Илустрација: Српски живинари немају разлога за бригу

Из Министарства пољопривреде кажу да панике нема, али да су опез и контроле нужни.

„Строге су мере контроле на угроженом подручју, најпре у кругу од три километра, затим и на додатном од 10 километара. Контроле су свакодневне, клинички прегледи се обављају“, изјавила је министарка пољопривреде Марија Вучковић.

Узгајивач живине Јурај Ореховец из Великог Буковца сматра да ће због избијања ове инфекције Божић бити мало поремећен јер ће понуда патака бити мања, а вероватно ће се одразити и на цену на тржишту.

Извор: https://rtv.rs/sr_lat/region/pojavio-se-pticji-grip-u-tri-hrvatske-zupanije_1296787.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар