Европа дрхти и прибојава се несташице јаја

Аутор: draganadpetrovic
540 посета

Птичји грип у ЕУ десетковао фарме, а у неким државама прогнозирају поскупљења јаја и до 40 одсто. Док Британија, због мањка на тржишту, потрошаче ограничава на куповину свега два паковања јаја, могућа несташица живинских производа све чешће је тема и у државама Европске уније.

Узгајивачи процењују да би нестабилност могла до доведе до кризе на тржишту и великог раста цена и да би таква ситуација могла да потраје све до Ускрса.Од почетка године јаја су у Србији поскупела у просеку за око 20 одсто у малопродаји, нема информација шта би даље на тржишту могло да се догодити, али се несташице за сада не помињу.

Како је пренео „Т портал”, производња јаја у Европској унији знатно је смањена, делимично због енергетске кризе, али је окидач било ширење птичјег грипа. Готово 50 милиона перади страдало је ове године у Европи због опасности од птичјег грипа и усмрћивања дивљих и домаћих птица. Истиче се да висок ниво болести код дивљих птица доводи до повећања броја случајева на комерцијалним фармама, а и не назире се решење које би тај проблем ставило под контролу.

Илустрација: У Великој Британији су већ ограничили куповину јаја/ ФОТО: Pixabay

У Хрватској су, рецимо, од прошле недеље на снази ригорозне мере за спречавање појаве и ширења инфлуенце птица после неколико потврђених случајева птичјег грипа. Тамошње министарство пољопривреде издало је саопштење да узгајивачи треба да држе перад у затвореном, како би спречили њихов контакт са дивљим птицама. Један од највећих извозника конзумних јаја рекао је да се ове године вирус први пут ширио током целе године и да се због тога могу очекивати несташице јаја све до Ускрса. Како је нагласио, тржиште је и тако у кризи због огромног раста трошкова производње, због чега је велики број произвођача смањио или потпуно прекинуо производњу.

Илустрација: У ЕУ се очекује поскупљење јаја и до 40 одсто/ ФОТО: Pixabay

Такође, хрватски завод за статистику прогнозирао је да ће цена конзумних јаја у наредном периоду бити повећана и до 43 одсто, знатно више него свињског меса (28,4) или млека за 20 одсто.Портал наводи да су проблеми у живинарском сектору бројни, али је вероватно највећи – скупа храна, чија се цена формира на светским берзама, иако је произведена пре актуелне кризе.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/527070/Ekonomija/Da-li-je-na-pomolu-i-nestasica-jaja

Srodni tekstovi

Оставите коментар