Да ли ће бити нових поскупљења јаја пре Ускрса?

Аутор: draganadpetrovic
395 посета

Јаја су у односу на прошлу годину поскупела 30%, али новог поскупљења пред Ускрс неће бити, рекао је за РТС Раде Шкорић, директор Заједнице живинара Београд.

Како је истакао Шкорић, до великог повећања дошло је због драстичног пада цена условљених појавом коронавируса.

– Јаје је било у депресији цена. Имали смо велики проблем због појаве вируса короне, заустављено тржиште када су произвођачи молили владу да скине са тржишта заосталу количину јаја и тада почиње проблем јер је цена у малопродаји била 12 до 13 динара док је код фармера била шест – истакао је Шкорић.

Додаје да су јаја у Србији најјефтинија не само у региону већ можда и у читавој Европи.

– Јаје је најјефтинији артикал кад треба да се са протеинима снабдете за доручак или вечеру и за те паре ништа друго не можете урадити да квалитетно доручкујете или вечерате. Јаје у Србији је најјефтиније можда не у региону већ и у Европи – сматра гост РТС-а.

Илустрација: Не очекује се веће поскупљење јаја без обзира на Ускрс

Како каже, ми имамо вишак јаја, квалитетну производњу, добру генетику, добре произвођаче и велике фарме, па на срећу не увозимо јаја јер су најјефтинија у региону и додаје да ће јаја за Ускрс бити довољно и да неће бити већег поскупљења.

– Ускрс за произвођаче није више што је некада био, данас нико више не фарба 100 јаја, то је симболично обележавње па се сведе на 10 до 20 јаја. Продају јаја диктира трговина својим акцијама где ћете моћи да купите јаје за динар ако нешто друго купите. Пред празник ће цене бити веће можда за динар или два, али више од тога неће расти – закључио је Раде Шкорић.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4080307/da-li-ce-biti-novih-poskupljenja-jaja-pre-uskrsa

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар