Да ли срећне коке дају боља јаја?

Аутор: draganadpetrovic
1,4K посета

Кокошије јаје из органског узгоја је најскупље. У трговинским ланцима кошта 37 динара, а требало би да буде и квалитетније од других. Три пута је јефтиније јаје добијено од кокошака које су затворене у кавезима, и за њега треба издвојити 12 динара.Услови у којима живе коке носиље утичу на производ који дају. Стручњаци кажу да су оне које шетају срећније од оних у кавезима. Ипак, обележавање начина узгоја на паковању јаја и кодова на самом производу многе потрошаче збуњује, јер не разумеју шта тачно значи.

Илустрација: Органска јаја су три пута скупља од обичних/ Фото: Pixabay

Како објашњава Јелена Петковић из Ветеринарског специјалистичког института у Јагодини, уколико је наведено да су јаја из кавезног узгоја, то значи да кокошке живе затворене.

  • Ово је најмање хуман начин да се узгајају и најјефтинија је производња, па би требало таква да буде и крајња цена – наводи Петковићева. – Јаја су из слободног узгоја када коке носиље шетају по отвореном простору, неком ограђеном дворишту. Подни узгој значи да се налазе у неким објектима, али нису у кавезима, већ се слободно крећу и имају гнезда у која лежу јаја.Код органског узгоја, како наводи, храна која се користи морала би да буде произведена по принципима ове пољопривреде без коришћења било каквих пестицида, хербицида и адитива. И те коке се слободно шетају, нису у кавезима.
  • Носивост код таквог узгоја није висока, колико може да буде када се примењују неке витаминско-минералне смесе и зато су та јаја најскупља – каже Петковићева.
Илустрација: Слободне коке су срећније од оних у кавезима

Она истиче да без обзира на начин узгоја свако јаје које се нађе на тржишту мора да буде безбедно. Постоје, како наводи, програми мониторинга и ту се насумично узимају узорци и шаљу се на испитивање.- Коке носиље не смеју да се третирају хормонима, нити да се лече, а уколико су на терапији, забрањује се промет њихових јаја док то траје и не прође каренца – наглашава наша саговорница. – Јаје не сме да има остатке ветеринарских лекова, средстава за заштиту биља, хербицида, пестицида и слично. Морају да буду свежа, максималан рок употребе је 28 дана и да су сакупљана и пакована у одабраним објектима.

Велики произвођачи јаја имају обавезу да наведу све податке и ознаке предвиђене Правилником о квалитету овог производа чија примена је почела прошле године, док мали произвођачи то не морају.

Илустрација: Максималан рок употребе јаја је 28 дана/ Фото: Pixabay

ОЗНАКЕ

КОД на самом производу садржи податак о начину узгоја кока, држави порекла и објекту у коме се узгајају носиље. Јаја из органског узгоја имају број 0, из слободног 1, из подног узгоја 2, а кавезни је означен бројем 3. У промету може бити само А класа и она је класирана у четири групе према тежини.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/993938/jaja-srecnijih-koka-tri-puta-skuplja-nacin-uzgoja-nosilja-utice-sam-kvalitet-dobijenog-proizvoda

Srodni tekstovi

Оставите коментар