Велике оптужбе на рачун највећег произвођача живине у Европи

Аутор: Gdjakovic
604 посета

Гомиле мртвих кокошака, јаја прекривена крвљу, уврнуте ноге, кљуцано перје – ово су слике које су документовали радници запослени на живинарској фарми која припада Фарми Drobiu Woźniak – највећем произвођачу јаја у Европској унији. Anima International  позива Европску унију да се не придржава њених планова за забрану кавеза за кокошке.

Како би имали објективан приступо овој теми замолили смо нашег агроаналитичара са великим искуством да нам појасни ситуацију и због чега се о овој теми сад адискутује поново.

Оно чега нема у овој причи је то  да је живина у отвореном систему гајења много више угрожене од болести, нарочито оних које су високо-заразне и смртоносне по живину. Да ту посла „нису чиста“ говори и чињеница да свакако те животиње заврше на клању што онда говори о лицемерју оних који пропагирају овакав начин узгоја живине. Такође у исто време бројни људи на планети се међусобно  се убијају па није било речи о томе нити самилиости ових организаија. Све треба сагледати са више страна, сматра наш агроаналитичар Горан Ђаковић и додаје: „ Недавно сам био на сајму у Француком граду Рен-у где се организује један од највећих сајмова сточарства у Европи SPACE. Инфлација и рат су учинили своје, не можемо плаћати прескупу храну и имати добробит животиња истовремено. Трентно је инfлација велика, рат у Украјини бесни и ми морамо да бринемо о националној безбедности, а то је заправо прехрамбена сигурност то је оно што Француској треба а ја додајем и Србији. Ако све доведемо до баналности и крајње могућности на крају гладан војник није добар војник. Зато у Француској увелико промовишу повратак интезивној пољопривреди и производњи хране по повољним ценама. Што наш народ рекао: Сит гладном неверује, то треба да буде на уму и нашим политичарима. Имам утисак да смо заборавили да није поента само да полица буде пуна производа већ да бузде пуна домачих производа, ко није за ту политику не мисли добро овој земљи“ закључије Ђаковић.

И заиста када будете прочитали овај текст видећете да овде нешто није како треба. Као да животиње на отвореном простору нису канибалисти, не ломе ноге и не заглављују се. Истина, у мањем броју али их зато предатори из ваздуха вребају, болести могу доћи преко дивљих птица у сваком тренутку објашњава нам Горан и каже: „ Да ли ће и тада жалити за изгубљеним животима тих животиња и да ли ће они надокнадити губитке произвођачима који нису ни мали ни занемарљиви али и потрошачима када због разних епидемија скоче цене намирница. И да будем јасан и сам имам неколико десетина кока на отвореном али имам их толико да могу да их колико толико заштитим од спољшњих фактора и упркос томе сам остао без трећине животиња јер су добиле богиње које им је вероватно пренео дивљи голуб. Волео бих да су тада дошли ови који се залажу за права тих животиња и да они свакога дана када се пробуде оду до кокошињца и изнесу по три четири мртве коке, а да их пореко дана гледају како полако куњају и умиру на ваше очи. Тада би им било јасно о чему говорим ако су заиста искрени у својим жељама за добробити животиња“.

Ово је права фотографија и рерлност у којој живе коке носиље

Овог лета, Оксана је заједно са својим партнером Сашом била запослена на фарми кока носиља у селу Виоска у централно-западној Пољској. Живинарска фарма припада највећем произвођачу јаја у Европској унији – Фарм Drobiu Woźniak. На овој фарми се гаји скоро милион кокошака у кавезима и десетине хиљада кокошака у шталама. Једна од пет кокошака носиља у Пољској живи на једној од њихових фарми.

Оксана и Саша су шест недеља документовали свој свакодневни рад. Једна од њихових примарних дужности била је уклањање мртвих кокошака из кавеза – животиње су угинуле због услова узгоја, убиле су их друге кокошке у кавезима или су угинуле због заглављивања. Радници су сваког дана сакупљали десетине до стотине мртвих животиња – неке су лежале у кавезима неколико недеља и већ су биле у стању распадања.

Илустрација: Живина у слободном узгоју

„Понекад су били плави, а из њих је цурила течност“, каже Саша на снимку.

Кокошке живе у затвореном простору, што доводи до агресије (укључујући кљукање до смрти) или канибализма. Бројне животиње биле су у веома лошем физичком стању – недостајало им је перје, имале су деформисане ноге и ране на телу, а неке су умрле од исцрпљености. Филм такође приказује случајеве угинућа кокошака док несу више јаја, са јајима заглављенима у клоаки.

Ветеринарска инспекција обављена неколико недеља након што је снимак прикупљен потврдио је забринутост коју су документовали истражни радници. Анима Интернатионал је поднела обавештење тужилаштву у Пољској због потенцијалног злостављања животиња. Снимак ће послужити као доказ у поступку.

Фарма Drobiu Woźniak Извор: Anima International

Забрана узгоја у кавезима се тренутно разматра на нивоу ЕУ као део ревизије свих закона ЕУ о добробити животиња. Европску грађанску иницијативу „End the Cage Age“, коју је покренуо „Compassion in World Farming“, потписало је 1,4 милиона људи. Очекује се да ће Европска комисија ове јесени представити законски предлог о овом питању.

Али недавни извештаји о одустајању од планова подигли су узбуну међу активистима кампање. „Многе земље већ прелазе са система узгоја кокошака у кавезима“, каже Kirsty Henderson, извршна директорка Executive Director of Anima International. „ЕУ треба да испуни своја обећања и учини свој део у искорењивању патње животиња из нашег система исхране.

Фарма Drobiu Woźniak извози 70% своје производње у 60 земаља Европе, Азије и Африке. Сваке године 300 милиона животиња пати у кавезима у Европској унији, укључујући и фарме у власништву Фермија Дробиуа Возниака.

Фото: Printscreen https://zdychy.pl/en

Srodni tekstovi

Оставите коментар