Жедна стока на Пештеру

Аутор: draganadpetrovic
590 посета

Последице климатских промена све чешће се осећају у свим деловима света. Дуготрајна суша и високе температуре у Србији утицале су на пад водостаја река, на квалитет воде, животну средину, па и проблеме са водоснабдевањем у појединим деловима земље. Тако је неколико десетина хиљада грла стоке у опасности због несташице воде на Пештери. Мештани кажу да је главни проблем суша, али и водовод који им је давно обећан.

„Проблем је о комбинација два фактора, то су климатске промене, или климатске варијације, које могу утицати на водни биланс и на несташицу. Друга страна медаље је наш однос према природи, и како је употребљавамо и контролишемо. Пошто смо зависни од ње, морамо да поставимо неке рационалније системе и да се са овом реалном ситуацијом суочимо на озбиљан начин не само декларативно, односно да више улажемо у наше водосистеме“, истиче за Euronews Србија Зоран Стевановић, професор Рударско геолоског факултета.

Неџиб Сејдновић из села Рашковиће сваког дана прелази по неколико десетина километара како би за своју стоку обезбедио воду, али, како каже, то није довољно. Он истиче да ако ускоро не добије помоћ од државе стока ће угинути за најмање десет дана.
„Дотерам сваки дан по две и по хиљаде литара воде. То не може да буде за ове три куће овде. Веома је тешко. Не знам шта да радимо?“, каже он посматрајући краве како трче ка води.

Драган Балшић, његов комшија из суседног села Биоци има исти проблем и плаши се да ће ова година бити погубна за његову стоку и да ће морати да предузме мере које не би желео.

„Ја не могу да обезбедим зимус храну и њима сено. Ливаде су сада преполовиле од врућина и изгореле. Ја сам можда приморан и да их продам на јесен, да смањим, да оставим можда 50-так оваца само ради реда, кад немам храну“, објашњава Башлић.

Илустрација: И војска помаже у допремању воде
Како мештани тврде, не памте на Пештери овакво лето. Из локалне самоуправе општине Сјеница кажу да раде све што је у њиховој моћи како би олакшали мештанима у овим тешким тренутцима.
Др Стевановић истиче да је ситуација у овом крају врло специфична, где сва киша која падне инфилтрира се у стенску масу и не остаје на површитни.

„Једини водоток је Вапа, тамо се мора уз помоћ цистерни и наше војске и комуналних предузећа да се локалном становничтву помогне“, наводи професор.

Како додаје, сезонске миграције из крајева сиромашнијих водом су прилично уобичајена, али пошто то на Пештери није могуће, због чега је потребно уређивање појалишта.

Иначе, током викенда припадници Војске Србије су допремали воду и допуњавали бунаре и цистерне у селима Биоц, Буђево, Долићи, Карајукића Бунари, Остра и Расно, а на терену ће остати док год за тим буде било потребе. Претходно је, ради стварања услова за напајање стоке у селима на Пештерској висоравни, Војска Србије ангажовала инжињеријску радну групу која је, у оквиру пројекта цивилно-војне сарадње, овог месеца вршила радове на ископавању нових и уређењу и чишћењу постојећих појила за стоку.

Врло је неповољна хидроолошка ситуација, а месец дана је раније стигла у односу на претходне године, истиче Дејан Владиковић хидролог РХМЗ.
„Обично је период тих малих вода од средине августа до почетка октобра. Ове године иако је било снега, недостајале су падавине и циклони и видело се почетком маја да ће бити недостатак влаге“, каже Владиковић за Euronews Србија.

Илустрација: Због климатских промена суше ће бити све чешће

Он истиче да су због климатских промена од 2000-их чешће суше са већим интензитетом, а у оваквој ситуацији је, каже, важно управљати ризиком.
„Код нас је специфично да неке резерве пијаће воде су по ободу државе, те их треба транспортовати ка централним и великим срединама. Потребно је изградити мале додатне акумулације. Имамо добре примере из Мађарске, где када има вишак воде то је лагеровано и кад је мањак користи се“- саветује он.

Подизање цена воде је свакако непопуларна, али нужна мера, сматра хидролог.
„Због воде су се водили и водиће се ратови. Мора се ширити та свест да те резерве нису бесконачне и треба их рационално користити“, закључио је саговорник.

Извор: https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/57210/suse-kakve-se-ne-pamte-na-pesteri-ako-ne-dobijemo-pomoc-stoka-ce-uginuti-za-deset-dana/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар