ЕУ забранила привремена изузећа пестицида токсичних за пчеле

Аутор: draganadpetrovic
327 посета

Суд Европске уније пресудио је пре неколико дана да државе чланице више не могу да издају привремена изузећа за забрањене неоникотиноидне пестициде токсичне за пчеле.Више ни једној чланици неће бити дозвољено третирање семена изразито забрањеним средствима за заштиту биља. Ово се посебно односи и на Белгију која је раније издала чак шест одобрења за употребу ових средстава за заштиту биља у случају ванредних ситуација.

Обавеза свих држава чланица је да предност дају нехемијским методама где год је то могуће, преноси Eurokativ.

Одлуком суда заустављени су и покушаји Француске да се пољопривредницима дозволи употреба забрањених пестицида још годину дана, известио је Ројтерс.

Илустрација: Ово се посебно односи и на Белгију која је раније издала чак шест одобрења за употребу овог опасног пестицида

Све ово значи огроман ударац, посебно за индустрију шећера, узгајиваче и произвођаче. А француска групација произвођача шећерне репе осудила је радикалну одлуку која долази неколико недеља пре пролећне сетве. Забринута је Међународна конфедерација европских узгајивача репе CIBE. У саопштењу су навели да се алтернативни производи нису показали довољно ефикасним. Проблем је у вирусу који преносе лисне ваши које могу да проузрокују пад приноса и до 30 одсто.

– Производња ће бити неодржива, многе фабрике ће бити затворене, а производња угрожена. Европа ће увозити мање квалитетан шећер – упозорила је Елизабет Лакосте, директорка CIBE.

Извор: https://www.agrotv.net/eu-zabranila-privremena-izuzeca-pesticida-toksicnih-za-pcele/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар