ДОМАЋА ВАКЦИНА ПРОТИВ ПЛАВОГ ЈЕЗИКА

Аутор: draganadpetrovic
883 посета

Ветеринарски завод Суботица данас комбинује традицију и стручност како би се што боље позиционирао на међународном тржишту ветеринарских лекова и вакцина, додатака исхрани животиња, дермокозметичких производа и биоцида. Примарну делатност компаније чини производња квалитетних, ефикасних и безбедних ветеринарских биолошких и фармацеутских производа. Од 2019. године Ветеринарски завод Суботица део је шпанске групе „Лабиана”, једне од највећих европских ветеринарских фармацеутских компанија, како у области производње ињекционих лекова тако и услужне производње лекова за употребу на животињама. Лидер је на тржишту ветеринарских лекова и вакцина у Србији и на Балкану. Заузимајући велики део укупне вредности тржишта ветеринарских биолошких и фармацеутских производа у земљи, уједно је и највећи српски извозник ветеринарских лекова и вакцина. Свој производни асортиман проширио је новим производом – MAVEVAK-BT®, вакцином која садржи инактивисани вирус болести плавог језика, серотип 4.

Илустрација: Болест плавог језика појављује се и код говеда

Болест плавог језика или катарална грозница је акутно вирусно обољење претежно припитомљених, али и дивљих преживара: оваца, коза, говеда, антилопа, јелена, срнеће дивљачи, бизона итд. Битно је нагласити да болест плавог језика нема карактер зоонозе, односно не преноси се на људе и јавља се сезонски, због чега ју је тешко контролисати. Вирус плавог језика је историјски био ограничен на тропска и суптропска подручја, али се због глобалног загревања ширио даље, тако да се сада готово ендемски појављује у Бугарској, Македонији, Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Француској, Шпанији и Грчкој. Вирус који изазива болест плавог језика најчешће се преноси комарцима из рода Culicoides, а у мањој мери и крпељима и обадима. Све врсте преживара су подложне инфекцијама вируса плавог језика. Период инкубације код оваца и коза обично траје од 4 до 8 дана и управо код малих преживара постоји јаснија клиничка слика ове болести. Инкубација код говеда траје око 4 дана, али је карактеристично да говеда ретко развијају симптоме болести, што ову врсту чини нарочито интересантном за опстајање вируса. Ток болести може да варира од брзог перакутног до врло дугог хроничног тока, са стопом смртности од 2% до 90% и последично велику економску штету. Угинуће оболелих јавља се у периоду од 3 до 5 недеља након инфекције и то углавном као резултат накнадних бактеријских компликација и исцрпљености. До данас није пронађен ниједан ефикасан третман за заражене животиње. Превентива болести се, према препорукама OIE (Светске организације за заштиту здравља животиња), постиже на првом месту вакцинацијом животиња, као и додатним бисигурносним мерама које спречавају контакт животиња са преносиоцима болести, а то су комарци. У периоду од 2015. до 2021. године

Илустрација: Ветеринарски завод у Суботици

Ветеринарски завод Суботица је искористио све националне стручне и техничке ресурсе и, уз сталну подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управе за ветерину, успоставио научно-истраживачку институционалну сарадњу са Научним институтом за ветеринарство Србије из Београда – Националном референтном лабораторијом за болест плавог језика и Ветеринарским специјалистичким институтом из Kраљева, што је довело до жељеног циља, а то је производња вакцине MAVEVAK-BT®, емулзије за ињекцију, која садржи инактивисани вирус болести плавог језика, серотип 4, који је изолован на епизоотиолошком подручју територије Републике Србије. Од момента појаве прве епизоотије векторски преносивих болести животиња и појаве болести плавог језика у Републици Србији, а у складу са дугогодишњом намером Ветеринарског завода у Суботици да у потпуности искористи све расположиве националне ресурсе у спречавању угрожавања здравља животиња у нашој земљи, зачета је и идеја о могућности производње вакцине против ове болести животиња. Завод данас ставља сто година искуства на располагање новим и захтевним тржиштима, будући да је део групације „Лабиана”, његов циљ је да промовише и прошири услуге уговорне биолошке производње (CMO), али и сопствени асортиман биолошких производа широм света.

Илустрација: И овце су подложне овој болести

Посвећеност у настојањима да постану референца на пољу биолошке производње на међународном нивоу је њихов циљ. Размишљајући о сопственом развоју и напретку компаније, а уједно са жељом за остварењем постављеног циља, у овој години ће се завршити изградња нове контролне лабораторије по свим захтевима стандарда Добре лабораторијске праксе, којом Ветеринарски завод Суботица показује сву своју озбиљност у намери за остварењем постављеног циља. Нова лабораторија ће својим капацитетима и опремљеношћу задовољити све потребе контроле и развоја производа Ветеринарског завода Суботица али ће бити у могућности и да се активно укључи у испитивања на присуство корона вируса и других болести које угрожавају здравље људи и животиња.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар