ДОКАЗАНО: Сир може да сачува памћење

Аутор: Gdjakovic
61 посета

Научници доказују: ферментисани млечни производи могу успорити когнитивно пропадање и смањити ризик од деменције

Демографске пројекције указују да ће до 2051. године у Италији на сваких 100 младих долазити чак 280 старијих од 65 година. У Србији, ситуација је слична. То значи да ће број оболелих од деменције – већ данас глобално преко 55 милиона људи – наставити да расте. Са порастом животног века долази и раст болести као што је Алцхајмерова деменција. Управо због тога научници све више истражују како начин живота и исхрана могу успорити или чак спречити когнитивни пад.

Једна група хране све више привлачи пажњу истраживача: млечни производи, нарочито ферментисани и зрели сиреви.

На основу више међународних студија, истраживачи из Италије, Јапана и Холандије дошли су до истог закључка: редовна конзумација ферментисаних млечних производа повезана је са бољом когнитивном функцијом, већом брзином обраде информација и смањеним ризиком од деменције.

Снажни нутритивни савезници мозга

Сиреви који пролазе кроз дугу ферментацију, као што су бели плесњиви сиреви типа Камембер или Бри, садрже две веома активне супстанце: олеамид и дехидроергостерол. Ове једињења имају снажна противупална својства, делују на микроокружење неурона, смањују оксидативни стрес и помажу у заштити можданих ћелија.

Штавише, олеамид има потенцијал да побољша квалитет сна, делује као природни анксиолитик и активира канабиноидне рецепторе ЦБ2 у мозгу, који имају доказано неуропротективно дејство. Управо квалитетан сан и редукција упала у мозгу кључни су у успоравању когнитивног пропадања.

Научни докази: од Јапана до Европе

На Универзитету у Токију, истраживање спроведено 2023. године на старијим особама са благим когнитивним поремећајем показало је да су они који су три месеца конзумирали зреле сиреве богате олеамидом имали знатно бољу меморију и већу концентрацију неуротрофичног фактора BDNF, који је пресудан за опстанак и обнављање неурона.

Сличне резултате потврдили су и истраживачи из Холандије. Код старијих особа које су редовно конзумирале ферментисане млечне производе, уочена је боља когнитивна функција у односу на контролну групу.

Превенција почиње на тањиру

Према извештају „Assolatte“ из маја 2024. године, ферментисани сиреви представљају снажан савезник у борби против деменције – не само због хранљивих материја, већ и зато што су лако доступни, укусни и традиционални део медитеранске и балканске исхране. Уз умерену физичку активност, одржавање телесне тежине и добар сан, сир може постати више од гастарономског ужитка – може бити мозгу најдражи савезник.

Srodni tekstovi