Добра вентилација важнија од утопљавања кошница

Аутор: draganadpetrovic
459 посета

У другој половини новембра и у децембру пчелиња друштва полаку започињу свој зимски сан. Све припреме за презимљавање увелико су завршене. Децембар је месец кад из легла излазе последње зимске пчеле које ће дочекати топлије пролећне дане те након што матица почне са залегањем и отхрани се прва генерације пчела у наредној години. Код слабијих друштава са мањим бројем пчела последње зимске пчеле могу да се излегу и нешто раније што зависи и од поднебља на којем се налази пчелињак.

Отварати или не кошницу
Већина пчелара сматра да кошнице у децембру не треба дирати посебно уколико сте на време завршили све припреме за зиму. Међутим, има и оних старијих и искуснијих пчелара који воле да почетком децембра, посебно ако је леп и сунчан дан, отворе кошнице и провере у каквом су стању пчеле и да ли је потребно негде допунити залихе хране. Уколико вршите ову врсту визуелне провере савет је да то радите пажљиво и не држите кошнице превише дуго отворене како се пчеле не би узнемиравале.
Пчеле у клубе најчешће улазе кад је спољна температура од 9 до 12°C али и у зависности од јачине самог друштва. Температура у средишту клубета је између 12° C и 15° C а на периферији од 9°C до 10° C. Пчеле греју клубе али не и целу кошницу зато је потребно затворити све пукотине уколико их пчеле већ нису премазале прополисом како би се спречиле температурне разлике унутар кошнице током зиме и избегла промаја.

Илустрација: Не скидати снег са кошница јер су додатна изолација

Кад је у питању храна, према савету стручњака, за успешно презимљавање друштва потребно је на 6 средњих рамова у венцима меда од септембра спремити најмање 8 кг меда са пергом па и више. У обзир треба узети у обзир и временске услове. Уколико је пролеће хладно са више кишних дана хране неће бити довољно па је потребна дохрана. Пчеле морају имати довољно хране у марту кад почиње интензиван развој пчелињих заједница. Тад име је потребна највећа количина квалитетне хране, односно мед и полен за стимулисање матице. То практично значи да поред ових 6 рамова са венцима меда требало би у кошници да буду још по два рама лево и десно са поленом и медом и да су готово крцати (од 12 до 15 кг). Са резервним рамовима са стране у току зимског периода кад год временски услови дозвољавају пчеле допуњују медне венце изнад клубета у којем зимују јер увек теже да им је храна у непосредној близини.
Многи неискусни пчелари сматрају да уколико је зима блага, што је случај последњих неколико година, не треба претеривати са храном. Међутим, како упозоравају стручњаци без обзира да ли је зима блага или јака то не доводи у питање количину квалитетне хране. Све што је вишак већ у првој озбиљнијој паши пчеле ће брже акумулирати и складиштити у ћелије саћа.

 

Илустрација: Како упозоравају стручњаци без обзира да ли је зима блага или јака то не доводи у питање количину квалитетне хране
Утопљавање или не
Већина пчелара има дилему да ли кошнице треба утопљавати преко зиме или не. Искуства су потпуно различита. Неки пчелари тврде да никад нису утопљавали своје кошнице и да нису имали губитке док други то редовно раде сваке зиме сматрајући да на тај начин помажу друштву да лакше презими. Као материјал за утопљавање најчешће се користи најлон, картон или новински папир који се крајем новембра или почетком децембра ставља на поклопну даску.
Уколико је кошница направљена од квалитетног материјала а пчелиње друштво јако нема потребе за утопљавањем кошница. Јако друштво може издржати зиму чак и као рој на грани на изграђеном саћу. Уместо утопљавања неопходно је друштву обезбедити правилну али не и прејаку вентилацију кошнице. Пчелама хладноћа смета мање од могуће влаге која се може јавити у кошници. Наиме, уколико није добра вентилација влажан ваздух се задржава у кошници, влажи зидове, саће и саме пчеле. Сувишна влага може се испустити кроз поклопне даске као и отварањем два лета на кошници како би се спречило стварање буђи на пелуди и старом саћу.
Такође, треба водити рачуна да ли су током децембра али и осталих зимских месеци веће осцилације између ноћне и дневне температуре. Што је разлика већа односно дани топлији пчеле ће чешће излазити на прочисне летове. А што су активније то троше више залихе хране па треба проверити да ли је имају довољно како друштво не би гладовало већ јако и спремно дочекало пролеће.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар