Да ли је мањи број свиња због афричке куге прилика за српске живинаре?

Аутор: draganadpetrovic
282 посета

Српско сточарство налази се пред великим изазовима, али нису све његове гране пођеднако у проблему. Афричка куга свиња је направила хаос на и онаоко проблематичном тржишту свиња, говедарство је у проблему већ деценијама али живинарска производња се добро држи, кажу произвођачи, чак надилази потребе домаћег тржишта на коме је најјефтинија пилетина у региону.

– Стање је задовољавајуће и у најбољем стању од свих бранши сточарства, посебно на свињарство и говедарство. Тренутно задовољавамо све потребе српског тржишта у погледу потрошње пилећег меса и по томе се доста разликујемо од свињарства и говедарства – каже за АгроТв Иван Станојловић, сувласник фарме „Робинс“ Глибовац и предсеник УО Пословног удружења Заједнице живинара Србије.

Илустрација: Живинарство у Србији има потенцијал али су потребна и нова тржишта

Станојловић каже да су фирме које се баве живинарство „живе“, да производе продуктивно и да расту, што показује и пример његове фирме која следеће године слави 30 година постојања.

– Живинарство има потенцијал али морамо да, ако желимо да се даље развијамо, да тражимо и нова тржишта а не само да се ослањамо на домаће. Највећи је проблем што као бранша тренутно немамо право на извоз пилећег меса, једнодневних пилића или приплодних јаја у оквиру Европске уније. Преко удружења активно покушавамо да урадимо да се то омогући, имали смо састанке у Министарству пољопривреде а мислим да смо технолошки и знањем спремни за Европу. А с обзиром на то да имамо и повољније храниво од других, конкурентни смо и са ценом – каже Станојловић.

Од ове годне „Робинсу“ имају најновију технологију у свету, између осталог инкубаторску станицу са 600.000 јаја недељно.

– Технологијом смо оптимизовали производњу, уведени су неки нови параметри који су раније били непознаница у инкубирању код нас – објашњава Станојловић.

Омогућавањем извоза пилетине у ЕУ српски произвођачи би добили нови замах али то не би био и једини бенефит.

– Ми би могли да тада удвостручимо производњу, а и држава би добила нови замах јер било би и више запослених и више новца од пореза – напомиње Станојловић.

Илустрација: Ситуација са производњом живинског меса коначно се стабилизује

За овакав подухват потребно је и јачање живинарске заједнице у Србији али и шире и управо због тога одржан је у Аранђеловцу почетком септембра и 7. Живинарски бизнис форум Југоисточне Европе и први Живинарски самит Балкана.

Тамо је одржано чак 16 предавања на теме из бранше, од којих је једно и смањена употреба антибиотика, као једне од бољки српске производње, као и шест радионица у којима су учествовали и експерти и представници произвођача из Мађарске и Холандије.
– Наше и тржишта у околини су сувише мала да би их свака земља држава за себе и потребно је повезивање да би се направио пробој на нека већа – каже Бранислав Ивковић, организатор ових скупова.

Илустрација: Производња у потпуности подмирује домаће потребе/ ФОТО: Pixabay

Производња коначно постаје мало јефтинија

Што се тиче саме производње, Станојловић каже да се након тешких годину дана, ситуација сада стабилизује.

– Цене инпута су коначно почеле да падају и надамо се да ћемо сада моћи да радимо наше калкулације трошкова и зарада нормално. Према нашој анализи, у Србији једемо најјефтинију пилетину у региону а ако је сто одсто и у месарама и у маркетима све из домаће производње, потрошачи могу да буду сигурни да то што купују јесте безбедно и квалитетно – каже Станојловић за АгроТв.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/243005/piletine-u-srbiji-ima-dovoljno-zivinari-hoce-i-u-izvoz/vest

ФОТО:

Srodni tekstovi

Оставите коментар