Да ли се развио бизнис са млекоматима?

Аутор: Gdjakovic
58 посета

Упркос обиљу хране у градским продавницама, све више људи се жали на недостатак укуса и квалитета производа, посебно када је у питању млеко. Колико пута сте чули како „млеко из детинства“ нема исту арому као оно што купујемо данас? Нова решења нуде свежу алтернативу – млекомати.

Марко Крсманчић, некадашњи рукометни репрезентативац, а данас економиста и предузетник, унео је иновације у градски живот са својих пет млекомата у Београду. Ови млекомати нуде свеже кравље и козје млеко директно из фарме, и то у стакленим амбалажама, што је само по себи велики корак напред у односу на пластичне паковање.

„Млеко из млекомата је један од највреднијих комплимената које могу добити. Наравно, овде можете купити свеже кравље и козје млеко, а ако стигнете на време, нећете морати да бринете да ли ћете остати без свежег кајмака,“ истиче Крсманчић. Овај приступ није само практичан, већ и користан за локалне фармере који имају прилику да дођу до купаца без посредника.

Узорци млека за контролу

Власници млекомата, попут Крсманчића, наглашавају важност свежине. „Млеко се мења сваког или сваког другог дана у зависности од потражње. Наши млекомати имају капацитет од 200 литара крављег и 200 литара козјег млека дневно, али у пракси не продају увек све количине,“ додаје он.

Ипак, свеже млеко у млекоматима захтева одређену пажњу. Републичка ветеринарска инспекција строго контролише температурни режим током транспорта и чувања, што гарантује да млеко не губи квалитет. „Ако дође до нарушавања температуре, продаја се обуставља,“ наглашава Крсманчић.

Поред млекомата, још један начин да се дође до свежег млека је на пијацама. „Млеко купљено на пијаци треба прокувати пре него што се употреби. Иако је домаће млеко скупље, оно је и много калоричније од стандардизованих производа,“ објашњава један од продаваца.

Разлика између млека из млекомата и онога из пластичних паковања је у садржају млечне масти. Док велики системи морају да стандаризују млеко, што може довести до варијација у проценту масти, млеко из млекомата задржава природнији садржај масти који се може кретати од 4% до 4,2%.

Извор: РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар