Да ли знате за Алијев метод за извођење матица?

Аутор: draganadpetrovic
505 посета

За Алијев метод извођења матица потребна су два пчелиња друштва,као код Милерове методе.Једно друштво даје материјал за извођење,а друго у сврху неге матичњака.

Код ове методе воштане пантљике замењују сатну основу или цео изграђени сат.Изграђени нови сат додаје се првом рекордном пчелињем друштву и ставља у кошницу до крајњег оквира са леглом.

Алијев оквир са сатом остаје у првом друштву 5 дана и у њему матица залеже јаја. Оквир са јајима се вади из кошнице,пчеле са оквира збришу и тако чист оквир се поставља на сто у хоризонтални положај.

Илустрација: Без добре матице нема ни јаког друштва

Саче се сече загрејаним ножем на танке пантљике на којима су ћелије са јајима неоштећене.На пантљикама свака друга ћелија са јајима се уништава.Танка пантљика се лепи на оквир са младим саћем,са окренутим ћелијама и јајима према доле.

Овај оквир додаје се другом рекордном обезматиченом друштву из којег су узети оквири са отвореним леглом за доградњу матичних ћелија.

Пчеле ће у таквим матичњацима однеговати већи број матица.Затворени матичњаци на сличан начиндодаваће се обезматиченим друштвима по истом принципу као код Милеровог метода.

Дипл.инг Ивица Томић

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар