Данско прасе на српском ражњу

Аутор: draganadpetrovic
651 посета

ВЕЛИКИ број српских сточара, последње две године, увози прасиће из Данске, за тов. Како је доста малих узгајивача товљеника престало овим послом да се бави, највише због скупе хране, отворио се пут јефтинијих, али, како кажу, квалитетнијих прасића. Цене домаћих, по килограму, крећу се од 250 до 400 динара, а из увоза око 300.

– Соја и кукуруз не обећавају нешто и сигурно је да ће храна бити још скупља за животиње – сматра Стипан Шарчевић из Новог Жедника.
– Нико неће да се бави товом, јер је велики број крмача послат на клање. И док цена живе стоке расте полако или драстично пада, цене меса у радњама скачу. На нашој фарми имамо губитак већ две године, али је наш круг затворен и не треба да купујемо туђе прасиће. Сада је откупна цена свиња од 250 до 260 динара по килограму. Храна у иностранству је нешто јефтинија, јер они дају свињама и прасићима ГМ соју и кукуруз и то више није никаква тајна.

Сточар Зоран Ерић из села Мартинци, објашњава да је купио прасиће из увоза, јер су наши били скупи. Из Данске узима прасад за тов. Тада је било око 300 динара за килограм, док су домаћи ишли и више од 400.

– И по квалитету су дански прасићи бољи сигурно неких 20 одсто, јер имају добре потенцијале, а сад чиме су храњени то не знамо – рекао нам је Ерић. – Од 25 килограма, са колико их купујемо, после једу домаћу храну. Велики број Мачвана ради то, па је због тога и дошло до смањења домаћих крмача. Увезао сам 350 прасади, а Мачвани узимају и по више од 1.000 комада.

 

Илустрација: Највише данских прасића увози се у Мачви

Да откупна цена прасади у Србији, зависи од региона, казао нам је Бора Шуљманац из Лаћарка. Како објашњава, тамо где има доста печењара, Чачак и околина, прасићи су скупи. Они који немају коме да продају, нуде и за 250 динара по килограму.

– Прасад за тов, који су нама најбитнији, и даље имају високу цену – говори Шуљманац.

– Не може квалитетно прасе да буде без 300 до 350 динара по килограму. Испод те цене прасе тешко да ваља. Велики системи и даље тове, јер им се исплати. На крају имамо ситуацију да је грађанима месо скупо у радњама, а мени који га производим то је ниска цена. Постоји велики монопол од стране кланичне индустрије, јер и у случају да падне цена товљеника, купци и даље плаћају месо скупо.Производна цена товљеника данас је 230, а откуп је од 250 до 260 динара за килограм.

УВОЗ MEСА

ЗА прва три месеца ове године, Србија је увезла 9.000 тона смрзнутог свињског меса. То је за 4.000 тона више него прошле године у исто време. Број товљеника у Србији опада, можда и за више од 40 одсто, а увоз прасади из ЕУ расте.

Извор:https://www.novosti.rs/c/ekonomija/poljoprivreda/1132885/dansko-prase-srpskom-raznju-uzgajivaci-svinja-nasoj-zemlji-sve-vise-uvoze-jeftiniju-stoku-evrope

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар