Данас је важан дан за ова дивна и фасцинантна бића

Аутор: draganadpetrovic
252 посета

Више од 70 одсто светске флоре и фауне зависи искључиво од пчела, а међународни Институт Earthwatch  је прогласио пчеле за најважнијим бићима на планети. Због тога је важно подсетити на њихову незаменљиву улогу, баш данас, 20. маја када се обележава Светски дан пчела.

Светски дан пчела обележава се на инцијативу Пчеларског савеза Словеније, а Уједињене Нације су овај дан прогласиле међународним празником. Датум је изабран у част рођења словеначког зоолога Антона Јанше (1734-1773), зачетника модерног пчеларства.

Пчеле су драгоцене, а једна од њихових најважнијих функција је опрашивање које омогућава биљкама да се размножавају.Због тога Светски дан пчела 2023. позива на глобалну акцију за подршку пољопривредној производњи погодној за опрашиваче и наглашава важност заштите пчела!
Није познато кад су се пчеле појавиле на нашој планети али се верује да је Индија постојбина пчела. Први писани трагови о пчеларењу стари су више од 4.000 година а прве кошнице имали су стари Египћани и Кинези. Производња меда практично је била прва професија у нашој прехрамбеној производњи о чему сведоче владарски укази и различити прописи средњовековне Србије.
Живот у једној кошници подсећа на живот у касарни и организован до најситнијих детаља а све је подређено реду, раду и дисциплини. Тачно се зна ко, шта, када и како ради а једно јако пчелиње друштво броји између 60.000 и 80.000 пчела.
И колико год људи мисле да знају о овим невероватним бићима увек нас изненаде својим способностима које делују потпуно невероватно за једно тако малено биће. У част пчела доносимо вам седам фасцинантних чињеница о овим дивним бићима.

Илустрација: Живот у једној кошници подсећа на живот у касарни и све је подређено реду, раду и дисциплини

1. Мисле брже од компјутера
Најсавременији рачунари данашњице могу да ураде око 20 милијарди операција у секунди. Међутим, како тврде научници то је ништа спрам пчела чији мозак рачуна 600 пута брже и боље од најбољег компјутера. Уз то мозак пчела је неверовано економичан и за све операције троши невероватно мало енергије. Ако упоредимо, рецимо, једну обичну сијалицу од 100 Њ толику потрошњу има 10 милиона пчелињих мозгова. Енергија коју троше пчеле и компјутер је неупоредива у корист ових величанствених инсеката.

2. Комуницирају међусобно
Пчеле виде боје, осећају мирис, могу да ходају, лете и држе равнотежу. Пчела радилица може да прелети 5, 98 километара у потрази за нектаром а потом да се врати код осталих пчела из свог друштва и да им „објасни“ где се налази храна. Оне тачно знају какве су потребе друштва и током производње меда могу да додају више ензима који су потребни друштву.

Илустрација: Пчеле имају најкомплекснији језик у животињском царству

3. Језик пчела
Изводећи бројне експерименте научници су утврдили да пчеле имају најкомплекснији језик у животињском царству. У међусобној комуникацији оне упозоравају једна другу о потенцијалним опасностима, где се налази храна и деле друге корисне информације. Комуникација се обично обавља преко комплексног пчелињег плеса који обухвата покрете, звук клепет и брзину крила. Пчеле се орјентишу према сунцу и уколико док су на испаши сунце промени положај пчела је стању да прецизно израчуна тачно померање сунца и тачну информацију пренесе другим пчелама. Спрам њих најсавременији компјутеру су практично у каменом добу.

4. Врхунски хемичари
Осим добро познатих производа меда, полена, прополиса и воска пчеле производе и пергу која садржи комплетно све што је потребно за развој пчелињих друштава. Без перге не би било ни пчела јер је основни извор беланчевина за развој легла. Упркос развоју науке и савремене технологије никоме није пошло за руком да произведе пергу у лабораторији онако како га праве пчеле. Чак и када би научници успели да разграниче све састојке не би знали којим редоследом да их помешају и у којој размери тако да перга остаје искључиво пчелини производ. Пчеле су у стању да предвиде временске прилике и темпирају климатску контролу у друштву, уз то су и велике чистунице и саме чисте кошнице.

Илустрација: Упркос развоју науке и технологије никоме није пошло за руком да произведе пергу у лабораторији онако како га праве пчеле

5. Електрицитет
Низом експеримената амерички научници су утврдили да пчеле стварају електрично пуњење у свом телу. Наиме, приликом излетања из кошнице и одласка на пашу њихова тела су наелектрисана слабо негативно да би при повратку у кошницу измерено да су позитивно наелектрисане и до 1,8 В. Цветови и полен имају тенденцију да буду негативно наелектрисани па на овај начин пчеле заправо привлаче полен на своје тело. Контактом пчеле са цветом неутрализује се електрични потенцијал и на тај начин се шаље информација другим пчелама да је цвет недавно посећен.

6. Без хране и по 5 дана
Колико пчела може да живи зависи од њене старости али и од спољашње температуре. Пчеле најдуже живе на температури од 16,5 степени а најкраће на плус 36. Кад излете из кошнице пчеле у просеку гладују између четири и 17 сати. Одрасла здрава пчела уколико је сита може да живи без хране од 21 до 134 сата а младе пчеле од 7 до 111 сати.

Илустрација: Пчеле су врхунски математичари и умеју прецизно да израчунају померање сунца док су на испаши

7. Вредан као пчела
Пчеле радилице су изузетно вредне и марљиве па током само једног дана посете и до 2.000 цветова. Међутим, једна пчела произведе свега 1/12 кашичице меда за цео свој животни век. Не каже се у нашем народу џабе „Вредан као пчела“. Мед садржи велику количину енергије. На пример 30 грама меда дало би довољно енергије једној пчели да прелети целу планету.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар