Цене говедине на максимуму, шта се очекује код нас?

Аутор: Gdjakovic
421 посета
Малопродајне цене говеђег меса на светском тржишту пробијају све рекорде и нема изгледа да ће ускоро доћи до појефтињења.

Ово није само специфичност европског тржишта већ и Америке. Тамошњи медији преносе да је до драстичног поскупљења производа на бази говедине, пре свега омиљених бургера, дошло највише због пада сточног фонда и све већих трошкова производње.

Потрошачи су принуђени да за пола килограма говедине плаћају рекордних осам долара, показују подаци америчког министарства (УСДА) које предвиђа даљи пад производње говедине до краја ове године. Очекује се да ће тражња за овом врстом меса надмашити понуду, што ће и даље повећавати цену у наредних 18 месеци.

Аграрни аналитичар Чедомир Кецо и председник удружења „Агропрофит”, које окупља произвођаче товних говеда напомиње да Србија има више него довољно јунетине због чега нема разлога да пратимо америчке цене.

– Апсолутно не постоји ниједан разлог за то. Прерађивачи и кланице ако сада не прихвате реалну цену, наставиће да својом ценовном политиком уништавају сточни фонд – наглашава Кецо.

Према његовим речима, са овом ценом сточне хране ни узгајивачи немају разлога да поскупљују јунад на више од 3,2 евра, по килограму живе мере. Та цене била би и мања да имамо више телади у понуди.

– Ми се разликујемо од свих земаља у окружењу јер поседујемо стадо крава товних раса које броји 20.000 грла и више од 100.000 крава сименталске расе – наводи наш саговорник.

Међутим, додаје, смањен је укупан број крава у приплоду (за млеко и телад) и задржао се највероватније на око 250.000 грла.

– Јефтиније јунеће месо потрошачи могу да очекују када кланичари одустану од својих великих прохтева. Односно да по једном јунету у преради зарађују од 300 до 400 евра, док је сточар задовољан ако оствари добит од 100 до 150 евра – наглашава Кецо.

Извор: Политика

Аутор: Ивана Алибуновић

Своје губитке сточари надокнађују продајом грла тврде из удружења у БиХ

Srodni tekstovi

Оставите коментар