У таковском крају све више узгајају говеда херефорд расе

Аутор: draganadpetrovic
856 посета

Отпорност херефорд расе говеда, слободни систем узгоја и квалитет меса све више домаћина у сувоборско-таковском крају опредељује за узгој те товне расе.

У слободном систему узгоја ова говеда углавном су на пашњацима. Тек због снега и ниске температуре планинска пространства мењају за стају.“Ми смо користили отприлике можда неких пет или шест квадратних километара, а овде у овим условима би можда било потребно отприлике један хектар по животини да би оне имале довољно испаше у току године“, рекао је Иван Нешковић.

Ова година, није ни налик прошлој када су грла дуго била на испаши. Много раније из планинских предела у Лозањ Нешковићи су животиње довели због суше.

„То је направило велике проблеме у скупљању хране. Горе је изгорела трава на Равној Гори, горе у планини, на Сувобору и онда сад овде смо их пуштали мало туда около по нашим парцелама али то није довољно. То је занемарљиво колике су њихове потребе“, навео је Иван.

Илустрација: Слободна испаша није једина предност узгоја ове товне расе говеда

Слободна испаша, систем крава теле нису једине предности узгоја ове товне расе. Животиње су здравије, а месо квалитетније и укусније.

„Можемо рећи слободно да је то органски начин производње меса, јер се краве, ни мајке а ни телићи, не хране ни концентратима, никаквим житом, значи то је све природно“, казала је Олга Нешковић.

Сада имају око 50 грла. Иако им сточарство није примарно занимање, планирају да се врате на село.

„И да деци пружимо квалитетнији живот, квалитетније детињство, здраву храну, чист ваздух, слободан простор за игру. Све оно што ће позитивно утицати на њихов развој“, навела је Олга.

Да би се у потпуности посветили товном говедарству и животу на селу Нешковићи размишљају о проширењу стада и поседа.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4619972/zbog-cega-se-u-takovskom-kraju-sve-vise-uzgajaju-goveda-hereford-rase.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар