Узбуна у говедарству: Птичији грип прешао на краве!

Аутор: Gdjakovic
122 посета

У узорцима млека са две фарме у Канзасу и једне Тексасу недавно је откривен вирус птичјег грипа али је снабдевање млеком у земљи безбедно, саопштило је недавно Министарство пољопривреде Сједињених Америчких Држава (УСДА).

Претпоставља се да су дивље птице, које су шириле вирус глобално, вирус пренеле и на стоку.

Америчка влада је саопштила да се млеко од болесних крава преусмерава или уништава како не би ушло у ланац хране и залихе, пренео је Ројтерс.

Здрваствне власти истичу да су млекаре у обавези да шаљу само млеко здравих животиња у прераду за људску исхрану.

За млеко које се испоручује у међудржавну трговину, спроводи се процес пастеризације који уништава бактерије и вирусе попут грипа, саопштила је УСДА.

– У овој фази нема забринутости за безбедност комерцијалног снабдевања млеком или да ова околност представља ризик по здравље потрошача– саопштила је агенција. Додаје се да ово откриће не би требало да утиче на цене млека или других млечних производа.

Групације америчке млечне индустрије позвале су увознике да не забрањују или ограничавају испоруке млечних производа из Америке због откривања вируса.

У међувремену у медијима се наводи да су животиње на више фарми млека широм САД биле позитивни на птичји грип у епидемији која се вероватно проширила на најмање пет држава.

Наводи се да је ово први пут да је болест пронађена код млечних говеда, према саопштењу Америчког ветеринарско медицинске асоцијације, пренела је мрежа ГПБ.

И други пут да је вирус откривен код преживара, наводи се и појашњава да је одбор за здравље животиња Минесоте још 20. марта објавио да је вирус откривен код младих коза на фарми где је и живина била заражена вирусом.

– Откривање вируса прво код коза, а сада и код млечних говеда, наглашава важност придржавања мера биолошке безбедности, будности у праћењу болести и хитног укључивања ветеринара када се чини да фарми нешто није у реду– рекла је председница АВМА Рена Карлсон и додала да су комплетна евалуација, укључујући прикупљање и достављање лабораторијских узорака и благовремено извештавање државних службеника за здравље животиња, када је то потребно, изузетно важни.

У извештају се наводи да је болест погодила млечна говеда на фармама у Тексасу, Канзасу и у Новом Мексику. Међу болесним кравама су углавном старије животиње код којих је приметна смањена лактација и апетит, између оталих клиничких симптома. У просеку, око 10 одсто стада на фармама погођено је вирусом са „мало или нимало пријављених смртних случајева”.

Поред тога, фарме на којима је идентификована болест пријавиле да су пронашле угинуле дивље птице на својим имањима. На основу открића из Тексаса, чини се да су вирус донеле дивље птице.

Ивана Алибуновић

Извор: Политика

Srodni tekstovi

Оставите коментар