Сутра састанак министра са произвођачима млека, на столу субвенције и премије

Аутор: draganadpetrovic
953 посета

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је да ће сутра имати састанак са произвођачима млека у Србији, којима ће држава покушати да реши проблеме.

  • Сви ‘инпути’ у њиховој пољопривредној производњи су скочили, а нарочито нам је проблем у централној Србији, пошто су у Војводини добили државно земљиште по повлашћеним ценама на основу стоке коју имају, рекао је Недимовић гостујући на ТВ Тањуг.
Илустрација: Држава субвенционише по свакој крави од 25.000 динара

Истакао је да држава даје субвенције по свакој крави од 25.000 динара, премију од седам динара по литри млека, што по једној крави када се све сабере буде 500 – 600 евра.
Такође, Недимовић истиче да Србија има највеће субвенције у овчарству у Европи. Напомиње да сточари имају проблем са високом ценом соје и кукуруза и да ће Србија имати велике изазове у сточарству због високих трошкова производње и то не толико, како је рекао, у узгоју свиња већ у производњи млека.

Недимовић истиче да постоји велика количина млека са ниском ценом на простору ЕУ и да према С СП-у, који је веома лоше испреговаран за пољопривреду, немамо средства за одбрану од таквих цена.

  • Ако би рекли да нећемо да дозволимо увоз млека из ЕУ, сутра нам нико не би дао да извеземо било које воће или поврће на простор ЕУ, јер су тако везане клаузуле, објаснио је Недимовић.
Илустрација: Ниска цена млека и у ЕУ/ Фото: Pixabay

Министар је рекао да је цене шљиве ове године веома добра, пошто је друга класа око 32 динара по килограму, док прва иде од 65 до 70 динара. Како је навео, храна ће после короне све више бити у фокусу и бележиће раст у наредним годинама.

Извор:https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/sutra-sastanak-ministra-sa-proizvodacima-mleka-na-stolu-subvencije-i-premije/8z5sp7z

Srodni tekstovi

Оставите коментар