Стадо од 120 говеда: Има ли рачунице?

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

Млечно говедарство једна је од тренутно најугроженијих грана сточарства.Трошкови производње су повећани услед скока сточне хране, а откупне цене млека по литру остале су исте.
Рачуница је јако тешка, па сточари нерадо узимају оловку и папир у руке да се прерачунају.

Ако је тешко оном ко има 20, можете само да запитате како је Милану Седларевићу из села Драгачица који у штали има чак 120 крава.
„Оне поједу и до 700 килограма концентрата дневно који је у односу на пропшлу годину поскупео за 13 динара, јасно вам је колико новца треба само за један дан. Питање је да ли толико млека уопште може да се прода и по којој цени. Она је већ годинама иста и креће се око 38 динара, плус седам динара премије. Сада када је све поскупело ми на ту цену немамо никакву рачуницу“, изјавио је Милан за РИНУ.Овај драгачевски сточар дневно откупљивачима преда и до 1500 литара млека, па би најављено повећање премије са седам на десет динара било од великог значаја, иако не би решило све проблеме сточара.
„Три динара звучи мало, али на велику количину то буде изузетно корисно. Ове године додатни проблем представља суша због које је принос на житним пољима и ливадама преполовљен, па краве не могу да се дохрањују на испаши. Храна мора да се докупљује, а прескупа је“, каже Милан.

Илустрација: Зарада од млека троши се на сточну храну

Сточари кажу да оно што се заради на млеку, потроши се на прехрану стоке, а како кажу, поскупели су нафта и репроматеријал. Посла у штали и око штале увек има, тако да Миланов радни дан траје и по 12 сати дневно.
„Читава породица, нас 13 чланова по цео дан је ангажовано на имању. Не плаћамо раднике, све што зрадимо је са наших десет прстију. Одлучили смо се за млечно говедарство и немамо намеру да одустајемо, тиме се моја породица и ја бавимо деценијама. Користимо државне субвенције које су од велике користзи, без тога не знам да ли успели да формирамо овако велико стадо“, рекао је Милан.

Илустрација: Повећаље премија за трећи и четврти квартал године/ Фото: Pixabay

Према речима министра пољопривреде, Бранислава Недимовића, за то што цена млека није мењана постоји много фактора, али како је навео, до њеног раста мора доћи јер у супротном би неки од произвођача одустали од производње. У Влади Србије почеће поступак повећања премије за млеко са седам на 10 динара, односиће се на трећи и четврти квартал ове године, а реализација би требало да почне у септембру.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=08&dd=27&nav_id=1912694

Srodni tekstovi

Оставите коментар