Паламаревић изнео тешке оптужбе и прети протестима

Аутор: Gdjakovic
303 посета

Председник Удружења одгајивача говеда централне Србије Милија Паламаревић позвао је данас Владу Србије да хитно предузме одговарајуће мере како би зауставила смањење броја говеда у Србији или ће поново организовати уличне протесте.

Он је рекао да, заједно са Удружењем произвођача млека Мачванског округа, тражи од председника Скупшине Србије Владимира Орлића да два пута годишње омогући јавно слушање о проблемима произвођача стоке како би изнели тренутне проблеме и предложили мере за опстанак млечног говедарства.

– Сигурнио нећемо дозволити да производња млека падне испод 50 одсто дневних потреба Србије и да земља постане увозно зависна јер ћемо организовати нове протесте – навео је Паламаревић.

Додао је да су „чиновници Министарства пољопривреде корумпирани и да свако ради за по неку фирму и у свом интересу“.

Стратегија пољопривреде и руралног развоја из 2014. године, која је још на снази и чија је израда коштала 8,2 мил УСД, како је рекао, предвиђала је да се аграр поспеши и оствари стопу раста од 9,1%, али није реализована јер је „очигледно да у Министарству пољопривреде седе људи који спречавају да пољопривреда стане на зелену грану“.

Укуси Херцеговине у срцу Београда

Паламаревић је рекао да су повећане субвенције за говеда и премија за млеко, после пролећних протеста, у том тренутку биле довољне, али да сад већ нису стимулативне да се одржи број говеда.

– Пола газдинстава у Србији спада у категорију малих домаћинстава са по неколико крава која литар млека продају по 40 динара јер их откуплкјивачи уцењују. Производња по ценама око 40 динара је нерентабилна, па распродају стоку, после примљених субвенција – истакао је Паламаревић.

Навео је да је у последњих десет година у Србији затворено 62.000 штала због неисплативости производње.

Он је рекао да је подједнако нерентабила и производња товних бикова који се продају по три евра по килограму живе ваге, а када се израчунају трошкови одгоја долази се до рачунице да су „појели сами себе“.

Паламаревић је рекао да произвођачи млека предлажу план да за три године фонд крава буде повећан тако што би држава финансирала одгој домаћих женских телади са 150.000 динара, уместо да их пољопривредници купују из увоза.

Извор:

https://www.ekapija.com/news/4416405/udruzenja-stocara-necemo-dozvoliti-unistenje-mlecnih-krava-trazimo-bolje-uslove-ili-protest

Srodni tekstovi

Оставите коментар