Обрада папака код говеда посао који ради само један младић у БиХ

Аутор: draganadpetrovic
330 посета

Предраг Белензаде једини у БиХ се професионално бави обрадом папака код говеда.

Устајање у пет ујутру, спремање опреме и полазак на пут у Бужим, Велику Кладушу, Чапљину или Гацко су свакодневница овог младића из Градишке.

Обрадом папака овај 31- годишњак се бави преко шест година, док је у ветеринарској струци око 13 година. Како каже свима је на почетку чудно зашто је изабрао овај посао, али су људи већ навикли на њега.

“Кажу ми људи свашта. Најчешћи су коментари “дијете што ти је ово требало”, јер, знате није ово баш чист и лаган посао, међутим, може од њега лијепо да се живи”, препричава Предраг у разговору за мицромреза.цом

Предрагов посао је изузетно значајан за фармере, јер им повећава приносе млијека и до 20 одсто након третмана с папцима. Све ради специјална машина, у коју се фиксирају говеда, након тога све је у рукама овог младића.

“Пожељно је радити два пута годишње обраду папака. Један третман по говеду кошта око 20 КМ, без додатних трошкова који укључују лијечење. Вјерујте нема свако желудац за овакве ствари, поготово када су папци болесни, када се појаве чиреви и тако даље али смисао овог посла и јесте спасити говеда. С обзиром да се овим послом бавим преко шест година, успио сам набавити машину, која је практична и у коју само треба да утјерамо говедо, након чега слиједи рутински посао обраде“.

Илустрација: Третман папака је посао од кога може лепо да се живи

Посао у којем срећете много вриједних људи, има доста предности, каже Предраг и додаје да му је наjзанимљивије било радити код једног домаћина у Посушју, који је власник једног од најскупљих бикова у Босни и Херцеговини.

“Морате да волите свој посао, а за мене су изазов нова познанства и одређено специфичности, као што је тај бик из Посушја који кошта преко 100 хиљада КМ али с њима је лако радити јер често путују по коридама, па лако уђу у машину, иако многи мисле да је тешко радити с њима“.

Посла у овој бранши заиста има, јер како каже Предраг, годишње обради неколико хиљада говеда, и често ради прековремено јер не може све да стигне. Његова фирма “Хооф тримминг” је позната у читавој БиХ, а да се заиста исплати радити овај третман, свједоче сви озбиљнији фармери.

Извор: https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Mladic-iz-Gradiske-jedini-u-BiH-bavi-se-obradom-papaka-kod-goveda/741671

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар