Недимовић: Премије за млеко веће за 40 одсто, довољно је бар три краве

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић за РТС је рекао да је Влада Србије донела одлуку о повећању премије за млеко.

  • Цена млека је у кризи, морамо направити искорак. Влада Србије је, пре неки дан, донела одлуку о повећању цене премије за млеко са седам на десет динара, то је повећање од скоро 40 одсто и то за сваки литар млека – рекао је Недимовић. Истакао је да свако ко има бар три краве може да испуни услове, без икаквих проблема, само је потребно да предаје млеко млекарима да би могао да добије премију.
    На питање о перспективи цене меса, Недимовић је навео пример цене бикова, које су биле у кризи у ковиду, те да је држава интервенисала да се спасе цео сектор товног говедарства. Нагласио је и да увоза меса месецима нема. – Данас имате цене бикова 2,3 евра, са трендом раста. Код свиња цена је скочила са 140 на 160 динара у року од неколико недеља. Данас имате 180, 190, па чак и 205 динара за товљенике – рекао је Недимовић и навео да је цена свињског меса у ЕУ 140, 150 динара.
Илустрација: Повећање од скоро 40 одсто/ Фото: Pixabay

Додао је да берба кукуруза још увек није готова, да ћемо у односу на претходну годину имати мање за 20 до 23 одсто кукуруза, али да ће то бити у рангу десетогодишњег просека и преко тога. – Сунцокрет је још боље родио него прошле године, са ценама које су на историјском максимуму, као и код кукуруза. Људи су изузетно задовољни и много ће зарадити новца ове године. Да је био већи принос кукуруза, замислите колико би тек онда било новца.
Министар је рекао и да је виша цене пшенице за 50, 60 одсто, да је кукуруз прошле године био 14, 15 динара у берби, а сада је 25, 26, сунцокрет 35 динара, а сада се продаје између 53 и 57 динара. – Јесу цене хране, према извештају Светске организације за храну, скочиле у читавом свету, као последица ковида, за 14 одсто. Србија је аграрна земља која производи храну, нама скаче извоз, сви биланси везани за пољопривреду у погледу извоза.
Говорећи о климатским променама, каже да је суштина пољопривреде у прилагођавању. – Нама су сорте кукуруза које су посејане негде око 1. априла претрпеле највећу штету, а оне касне сорте ће очигледно проћи добро. То је зато што смо имали у јулу месецу драматичан раст температуре, имали смо два таласа, а некада смо имали један или ниједан талас са високим температурама.

Илустрација: Наставља се улагање у сеоски туризам

Сеоски туризам процветао
Говорећи о сеоском туризму, министар је рекао да је ковид неке ствари пореметио, уништио, али да је рурални туризам у Србији васкрсао, процветао.

  • Имаћемо два нова конкурса: један за десетак дана за националне мере, мере из буџета, још један за ИПАРД. Што више буде било сеоског туризма, то ће бити више платформи за српску храну, вино, ракију, потрошњу. Наш посао је да дајемо субвенције, да повећамо, али и да контролишемо оне који покушавају цео систем да преваре. Стално смо на терену.
  • Извор: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3770515/nedimovic-premije-za-mleko-vece-za-40-odsto-mnogo-ce-ljudi-novca-zaraditi-na-suncokretu-i-kukuruzu

Srodni tekstovi

Оставите коментар